Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Најпознатији српски угоститељ на Касандри

rss

11.04.2015. Танјуг

Многи који годинама траже посао у Србији одлуче да оду из земље у иностранство, а у потрази за послом истовремено желе да постану успешни и поштовани као Војислав Симић - Сима, како га сви зову на Афитосу, селу на грчком полуострву Касандра где се већ годинама успешно бави угоститељством.

Војислав Симић Сима

Војислав Симић Сима из Алексинца је пет година покушавао да се запосли било где у Србији и када је изгубио сваку наду, отишао је у Грчку да бере воће, преноси Танјуг.

Први новац који је уштедео од брања маслина и јужног воћа уложио је у ресторан у селу Афитос на полуострву Касандра. После петнаест година рада у Афитосу, Сима има четири ресторана и више од 70 запослених.

Нема тог туристе који је посетио село са каменим кућама Афитос на обали Егејског мора, а да није бар кафу попио у неком од Симиних ресторана.

Сима је и сада као и пре деценију и по убеђен да је једини рецепт за успех упоран рад и поштење.

"Рецепт је јасан, бити упоран и веровати у самог себе. Бити упоран у послу и волети онај посао којим се бавите и ту је увек успех. Прва подршка ми је од бога, а затим пријатељи и сви људи у овом селу", прича Сима.

Мештани Афитоса су од првог дана пружили подршку вредном Србину. Његове ресторане једнако воле Грци, Срби и сви они који посете то мало место на полуострву Касандра.

"Сима за свакога има добру реч и свакоме жели да помогне. Он има загрљај за сваког, био он Грк или Србин. Ја сам радила код њега четири године и добро га познајем, као брат ми је, по карактеру смо ми Срби и Грци слични, мало нервозни, али се волимо", прича Елена Павлидис.

Сима је познат и по несебичној помоћи сваком ко се нађе у невољи у том делу Грчке.

Признаје да људима помаже, јер су и њему пуно помогли кад је дошао у Афитос.

"Нас Србе Грци искрено обожавају, тако да могу да кажем да сам имао и привилегију у односу на све остале", коментарише Сима.

Иако га у Афитосу сви воле и поштују, у тајности против њега припремају "опасан" план.

"Покушаћемо да га 'гурнемо' да се ожени и мислим да ћемо успети", открива план председник Афитоса Василио Леонидас.

Војислав Симић Сима објашњава да није заборавио и родни крај, годишње бар седам, осам пута дође у Алексинац где се укључује у хуманитарне акције.

Каже да нестрпљиво чека изградњу Коридора 10 од Лесковца до Врања, јер би тада од Афитоса до родног Алексинца путовао највише пет сати.


# Грчка Војислав Симић Сима Афитос Касандра угоститељство
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима