Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Делегација руских научника посетила општину Алексинац

rss

12.10.2021. Општина Алексинац

Састанак у скупштинској сали општине Алексинац је делимично дао одговор о могућим активностима на уређењу комплекса Руске цркве у Горњем Адровцу и очувању споменичког наслеђа посвећено Српско – турском рату 1876. године у коме је учествовао велики број руских добровољаца.

Делегација руских научника посетила општину Алексинац

У разговорима између председника општине Далибора Радичевића, и делегације руских научника истакнуто је пријатељство између два народа и значај очувања симбола који подсећају на те добре односе.

Јевгениј Александрович Баранов директор Руског центра за науку и културу „Руски домˮ у Београду је описао тренутно стање цркве у Горњем Адровцу и споменика на Брђанки посвећеног руским добровољцима, истакавши да на њима постоје оштећења која треба санирати. Он је казао да је последња реконструкција цркве обављена пре 18 година уз помоћ руских фирми, али да тада није било довољно новца за потпуни обухват радова. Баранов је још и напоменуо да се о комплексу у Горњем Адровцу разговарало и на састанцима представника Русије и Министарства културе Републике Србије.

Директорка Центра за културу и уметност у Алексинцу Маја Радоман Цветићанин упознала је присутне да је добијена сагласност од надлежних институција за израду пројектне документације за реконструкцију споменика на Брђанки и пројектне документације за изградњу школске зграде у дворишту Руске цркве у Горњем Адровцу. За припрему пројекне документације за санирање оштећења на самој згради цркве чека се сагласност његовог преосвештенства епископа нишког Арсенија.

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић је потврдио наводе људи из центра за културу и уметност, јер је и сам укључен у разговоре са надлежним институцијама. Он је изразио и спремност да алексиначка локална самоуправа и финансијски учествује у реализацији ових пројеката пошто они доприносе, поред осталог, и опстанку становништва на том простору. Али је први човек општине Алексинац казао да се ради о значајним средствима и да општина нема новаца за тако велике инвестиције па рачуна на помоћ са стране.


# председник општине Алексинац Далибор Радичевић Русија Маја Радоман Цветићанин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима