Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчани масовно кваре водомере, да би прешли у “паушалце“

rss

15.08.2015. А. Н.

Због високих температура и потребом за великом количином воде, Алексинчани масовно кваре водомере, како би прешли у “паушалце”.

Алексинчани масовно кваре водомере, да би прешли у “паушалце“

Вода је у Алексинцу скупа као злато, након узимања кредита од немачке развојне банке ИКФ, који је узела претхода власт, а грађани Алексинца, сада, то отплаћују.

По цени од 74, 25 динара по кубику (на рачунима пише 67, 51 динара плус пдв), Алексинчани, вероватно, пију најскупљу воду у Србији иако леже на две реке, Моравици и Јужној Морави и огромном Бованском језеру.

Примера ради, Јагодинци плаћају само 36 динара са ПДВ – ом по кубику утрошене воде, што је више него дупло јефтиније, док се у осталим градовима, та цена креће, нешто преко 40 динара по кубику.

Но, вратимо се ”паушалцима “. Математика је врло проста. Паушалци плаћају месечно 5 кубика воде по члану, што је, само 370 динара. Они поштени, чији су водомери исправни, плаћају по 4 до 5 хиљада динара у летњим месецима. Разлика је више, него, десетострука.

И док поштени морају да воде рачуна, када ће да се истуширају или оперу веш, они “паметнији” заливају баште цели дан и ноћ и то у центру града.

Наравно, тај проблем боли, па у нашу редакцију стижу на десетине позива, дневно, да укажемо на ову неправилност.

Истини за вољу, овај проблем није од летос. Проблем око регулисања плаћања воде постоји одавно. Јавна је тајна да су садашњи и бивши директори Јавног предузећа Водовод и канализација покушавали да реше овај проблем. Упознати су они са тим али проблем није могуће решити јер велики лоби утиче на ту одлуку. Уколико погледате књигу паушалаца, водомери су неисправни многим бившим и садашњим политичарима, многим бившим и садашњим директорима, као и “великим” шефовима у ЈП Водовод и канлизација.

Уколико постоји добра воља, овај проблем може да се реши врло лако. Свако од инкасаната који очитава потрошњу воде, поседује књигу у којој се налазе и паушалци са именом и презименом. Код њих инкасанти и не улазе, већ, само, уписују скромних 5 кубика. Довољно је, само, да се њима подигне паушално обрачунавање на 10 кубика и они ће се сами јавити да им је водомер неисправан. Тиме би Јавно предузеће Водовод и канализација у Алексинцу вишеструко повећало приход и сврстало се у ред успешних предузећа, а профитирала би и држава јер би наплатила већи порез.

 


# вода Водовод и канализација ЈП рачуни водовод цена водомер
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима