Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ускоро нова нафтна компанија - у Алексинцу

rss

06.10.2011. Извор: Бета, Танјуг

До краја 2011. Србија ће добити нову нафтну компанију која ће се бавити експлоатацијом нафтних шкриљаца са налазишта код Алексинца, а експлоатација би требало да почне до 2016. године.

Ускоро нова нафтна компанија - у Алексинцу

Државни секретар Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Златко Драгосављевић каже да је са тог налазишта нафтних шкриљаца могуће годишње произвести око 600.000 тона сирове нафте.

Држава ће у овој компанији имати 51 одсто власништва, а за остатак ће тражити стратешког партнера. Инвестиција ће бити вредна око милијарду евра, а очекује се да у компанији буде запослено бар 1.000 људи, каже за "Блиц" Златко Драгосављевић, државни секретар Министарства животне средине, рударства и просторног планирања.

"За сада је план да се експлоатација врши у алексиначкој регији. У Србији има још лежишта угља и шкриљаца, али су потребна додатна истраживања. Када је конкретна нафтна компанија у питању, требало би да за стратешког партнера распишемо тендер или да потпишемо међудржавни споразум са неком од држава које имају потребну технологију. То ћемо знати до краја године, али ће експлоатација, ако све протекне како треба, почети 2016. године", каже Драгосављевић.

Он објашњава да је са тог налазишта нафтних шкриљаца могуће годишње произвести око 600.000 тона сирове нафте што је значајна количина која може да замени део увоза црног злата у Србију.

Представљајући Извештај о раду Министарства у првом полугођу, Драгосављевић је рекао да је сектор рударства за првих осам месеци 2011. забележио раст експлоатације за 17,8 одсто што је утолико значајније када се зна да остале индустријске гране стагнирају или опадају у односу на исти период прошле године.


Геофизичка испитивања

Компанија НИС наставиће наредних дана прелиминарна геофизичка испитивања на истражном простору "Моравски ров", који обухвата неколико локација почев од Алексинца, Ражња, Параћина, Ћуприје до Деспотовца.

Територију Србије НИС већ дуги низ година испитује у циљу истраживања и проналажења потенцијалних налазишта нафте и гаса.

За евентуалне информације грађани могу да се обрате месним заједницама. С обзиром да се приликом извођења радова користи веома скупа и специфична опрема, која ће се налазити поред путева и на парцелама, НИС апелује на грађане да уложе напоре да се та опрема сачува од уништења или евентуалних крађа.

За наведене радове НИС поседује све неопходне дозволе и сагласности надлежних институција, стоји у саопштењу НИС-а.


Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]