Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Промашена пореска децентрализација

rss

05.04.2013.

Мишљење Светске банке о пореској децентрализацији у Србији није позитивно.

Сматра се да вишак пара које општине добијају и троше неплански ствара мањак у Републичком буџету.

Промашена пореска децентрализација

Светска банка сматра да би приходе општина од пореза на зараде требало са садашњих 80 свести бар на 60 одсто

Светска банка сматра да део прихода локалних самоуправа од пореза на плате треба да буде смањен са садашњих 80 на бар 60 процената, ако већ не може на некадашњих 40 одсто. То би, како су прорачунали стручњаци СБ, донело уштеду од 1,6 одсто БДП-а. Алтернатива или допуна овој мери могле би бити мање уплате из републичког буџета у општинске и локалне касе.

Ово је главна препорука Светске банке за смањење буџетског дефицита од 25 милијарди динара садржана у извештају у коме су разматране финансије и расходи локалних самоуправа у Србији.

Стручњаци ове међународне финансијске институције замерају влади што уместо да тражи решење на расходној страни буџета, она повећање локалних прихода покушава да анулира преносом надлежности. Неуспели покушаји децентрализације показали су се у правом светлу при преносу одржавања локалних путева на општине. Зато што то није урађено како ваља, влада је из буџета морала да издвоји четири милијарде динара за одржавање општинских путева.

Такође, идеја владе да локалне самоуправе учествују у исплати зарада наставника, према мишљењу Светске банке није добра. Јер, приморавање свих општина да имају исти удео у плаћању својих наставника било би непотребно оптерећење за најсиромашније општине.

Светска банка предлаже и повећање локалних прихода. Иако они не би директно смањили фискално оптерећење које општине намећу централној влади, делимично би  компензовали потребу за уделом у порезу и трансферима.

Простор виде у потцењеној вредности имовине предузећа. Када би им се порез на имовину обрачунавао према тржишној вредности, а не књиговодственој, приход би се могао повећати за 50 одсто или 0,3 одсто БДП-а. Они сматрају да би требало повећати и степен наплате пореза физичких лица наводећи пример Аранђеловца у коме има 21.000 корисника електричне енергије, а свега 9.500 људи плаћа порез на имовину.

Општинама предлажу да своје приходе повећају продајом сопственог земљишта или његовим давањем у закуп, али и да размисле о повећању накнаде за коришћење грађевинског земљишта.

Друга опција је смањити локалне издатке, пре свега субвенције локалним јавним предузећима (мањи градови око шест одсто). Смањивање субвенција јавним предузећима изискује повећање цена услуга. Али у извештају Светске банке се упозорава да ће подизање тарифа омогућити предузећима да своју неефикасност пребаце на кориснике. Зато сугеришу да трошкове јавних предузећа треба смањити, за шта, како кажу, има доста простора.

Стручњаци ове међународне финансијске институције упозоравају и на темпо задуживања локалних самоуправа. Њихов укупан дуг од октобра 2012, достигао је само два процента БДП-а, али, ипак, има разлога за бригу.

Стручњаци упозоравају да је неколико локалних самоуправа  недавно пласирало обвезнице, а многе друге планирају да ураде то исто. Трећи разлог за бригу тиче се услова под којима је дуг уговорен. Највећи део општинских обавеза уговорен је уз променљиве каматне стопе и деноминован је у страној валути. Стога су локалне самоуправе веома осетљиве на подизање каматних стопа или промену девизног курса.

Шта треба урадити?

Први разуман корак било би пооштравање прописа о општинском задуживању. За дугорочне дугове, према садашњим прописима, горња граница је постављена и на износ дуга и на висину отплате. Али горња граница за зајмове са доспећем од пет година или дуже помера се ако су испуњени извесни краткорочни фискални услови. Са таквом праксом треба прекинути.

Светска банка упозорава владу да не треба да подстиче очекивања локалних самоуправа да ће им она помоћи у финансијским невољама, јер све теже измирује своје новчане обавезе.

 

Коментара: 1


# општина Светска банка
@ 

▲ ▼ [+][-][ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима