Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Спасоносна аронија из Алексинца

rss

05.04.2014. Јелена Мариновић, РТС

Млади брачни пар из алексиначког села Моравац подигао је највећу плантажу ароније у том делу Србије. Истичу да од сопственог рада добро живе и имају велике планове за будућност.

Спасоносна аронија из Алексинца

Никола и Аница су млади, образовани људи, без запослења у струци. Док њихове дипломе стечене на економском и филозофском факултету стоје у фиоци, они не седе жалећи се како нема посла. Отворили су сами себи радна места подигавши плантажу ароније.

"Нисмо имали никакве шансе за посао, па смо решили да пробамо нешто. Имали смо нешто земљишта фактички испред куће и ту смо посадили првих 500 садница ароније. У принципу није било лако. Треба пуно веровати у ову причу и бити упоран", каже Никола Милошевић.

Упорношћу и радом за свега три године утростручили су засаде уз субвенцију државе и отпочели прераду здравих бобица уз подршку организације Енека. Кажу да је зарада од прерађеног воћа много већа. Истичу да им рад не представља проблем.

"Пошто смо сви, цела породица у овоме, онда ништа није тешко. Сви смо се некако изорганизовали, свако зна свој део посла", објашњава Аница Ђорђевић.

Колико су озбиљни у послу показују квалитетом. Воће се узгаја органски, без пестицида. Сок се прави без икаквих додатака. Иако су тек на почетку, од овог посла солидно живе. Ипак, имају много већа очекивања за наредне године.

"Планови су да се та прерада и даље развија, можда чак будемо и проширили плантаже, мада је фокус на преради", каже Никола.

Тек предстоји пун род и освајање тржишта за сок, чај, слатко и џем од ароније. А ови вредни и предузимљиви људи вероватно ће наставити да јачају продични бизнис.

 

video...

Коментара: 0


# Моравац аронија Никола Милошевић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима