Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Произвођачи јагода задовољни и родом и ценом

rss

24.05.2016.

Произвођачи јагода у околини Алексинца задовољни су овогодишњим родом, иако је и прошле године, али и пре две недеље, тај крај тукао град.

Произвођачи јагода задовољни и родом и ценом

Цена од 140 до 170 динара гарантује исплативост производње, па они који се годинама баве јагодичарством планирају проширење производње.

Лепо време ових дана користе произвођачи јагода да са берачима, које плаћају 150 дианра на сат, заврше прву овогодишњу бербу.

Кристијан Павловић од 50 ари засада под јагодама издржава четворочлану породицу. И његов комшија Горан Динић задовољан је овогодишњим родом. Озбиљно су ушли у посао. Уградили су кап по кап, купили су увозне засаде, осигурали посед, а откуп су уговорили са нашим хладњачама.

Проиизводња јагода је са алексиначких брда пре неколико година спуштена у долину Јужне Мораве. Расцепканост поседа је један од проблема овдашњих произвођача. Помоћи државе има, али је кажу, мала.

А колико је наша јагода тражена на европском тржишту потврђује и прича једног купца из Француске који је, кажу, због специфичне сласти и крупноће плода, заобишао Шпанију и Италију и по јагоде дошао у Алексинац.

Драгана Сотировски


# Драгана Сотировски јагоде Кристијан Павловић поврће Горан Динић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима