Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пауловнија дрво за сва времена

rss

02.11.2014.

ПРИМИЛО СЕ ДРВО ИЗ КИНЕ:
Параћинац стабло засадио из радозналости, а обезбедио дрва за 4 деценије!

 

Укрштањем, пауловнија је адаптирана за наше подручје, па сад нове врсте могу да издрже зимске температуре ниже и од двадесет степени Целзијуса испод нуле, а лети - преко 45 у плусу

paulovnija, carsko drvo,foto printskrin

Илустрација

Дрво будућности које расте три пута брже од осталих брзорастућих стабала и за пет година достигне 20 метара висине и 42 центиметра у обиму - из далеке Кине и Јапана, пустило је корење у Поморављу.

У питању је пауловнија или царско дрво, специјални хибрид који подноси велике температурне разлике, а које је Параћинац Делимир Гркић, знатижеље ради, засадио на својој њиви у Змичу.

Посадио је 150 стабала на шест ари и за три месеца скоро сва су висока три метра, а дебљина стабала им је око шест центиметара. У расту заостају само оне саднице које су биле под водом током поплаве у мају. Гркић је презадовољан како се пауловнија у његовој њиви „примила“, мада је, наводи, био прилично скептичан кад се одлучио за садњу. Ипак, радозналост је победила, а и економски ефекат, јер пауловнију познаваоци називају дрветом будућности управо због исплативости њеног узгајања.

Ово дрво пореклом је из Кине где се користи више од 3.000 година. Распрострањено је и у Јапану, а у Србију је стигло тек недавно преко расадника који се специјализовао за производњу и дистрибуцију ове саднице. Ствар је у томе да су се тек сада појавили хибриди овог необичног стабла који могу да успевају у климатским условима какви постоје код нас. Укрштањем, пауловнија је адаптирана за наше подручје, па сад нове врсте могу да издрже зимске температуре ниже и од двадесет степени Целзијуса испод нуле, а лети - преко 45 у плусу!А, да крене са садњом кинеског дрвета, Гркића је подстакла, објашњава, економска криза и једна телевизијска емисија о њему.

- Цена огревног дрвета све је већа јер се шуме немилице секу, а пошумљавања нема. Стабла пауловније сам засадио због грејања и, како видим, нећу се покајати. Заиста расте врло брзо тако да спремам нове саднице. На пролеће засадићу још 1.000 на 40 ари и тако ћу својој породици обезбедити огревно дрво за наредне три до четири деценије. Планирам сечу 10 пута у том периоду, то јест сваке четврте године - изводи економску рачуницу Гркић.

Царско дрво има огромне листове и лисну површину, због чега и расте тако брзо. Лако се обрађује и спада у квалитетно техничко дрво. За индустријску употребу спремно је за 7 до 10 година, а за то време стабло достиже дебљину од педесетак центиметара. У Кини, рецимо, обичај налаже да се, кад се роди женско дете, засади једна пауловнија која се сече кад девојка стаса за удају. Од ње се прави комплетан намештај за мираз.

Након сече, ново стабло израста из пања. И тако седам пута, што у великој мери чини врло исплативом инвестирање у садницу.

НЕКТАР

Засади пауловније одлични су и за пчеларе јер су њени цветови пуни нектара. Пауловнија још може да се користи за исхрану стоке. У том случају сади се гушће, а лисна маса коси се сваких 20 дана. Та сточна храна хранљивија је од луцерке. Ако се опало лишће прекрије земљом, добије се квалитетан хумус за ђубрење.

 

КИСЕОНИК ЗА 60 ЉУДИ Према Гркићевим речима, пауловнија је корисна и као чувар животне средине јер није загађивач приликом сагоревања. Тона кинеског дрвета „даје“ свега пола килограма пепела. Уз то, због велике масе и количине листова који су широки и до 75 центиметара, пауловнија производи велику количину кисеоника. Каже да једно стабло произведе кисеоника колико потроши 60 људи.

(Новости)

 

http://ekoflorapaulovnija.blogspot.com/

Како се сади

https://www.youtube.com/watch?v=EXT_0_3Q8Ao#t=17

https://www.youtube.com/watch?v=0RDMuEevWVE

 

 


#
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима