Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржани пети "Дани јагода" у Гредетину

rss

05.06.2012. www.jagoda-srbija.com, Радио Алексинац

Гредетин је још једном био место окупљања произвођача јагода, стручњака, потрошача и љубитеља овог предивног воћа.

Одржани пети

Међу тридесетак излагача из Нишавског округа, који су се осмелили да своју производњу јагода презентују стручном жирију у саставу др Јасминка Миливојевић, професор на Пољопривредном факултету у Земуну, др Драгослав Цветковић, професор на Високој пољопривредно - прехрамбеној школи струковних студија у Прокупљу и Радомир Стојановић, председник Управног одбора Фонда за развој пољопривреде у општини Алексинац, најуспешнији у категорији излагача стоних сорти са стране били су: Кристијан Павловић из Малог Дреновца (општина Алексинац) и Божидар Маринковић из Гаџиног Хана, који су равноправно осовојили прво место, док је други био Љубиша Антић из Грабовца (град Ниш), а трећи Мирољуб Прокић из Кованлука (град Ниш). У овој категорији међу домаћим излагачима, произвођачи из Гредетина, најуспешнији је био Никола Милановић, друго место су поделили Славиша и Срђан Филиповић, док је трећи био Саша Обрадовић.

У категорији индустријске јагоде од домаћих такмичара победник је Александар Новковић, док је стручни жири доделио два друга места, Браниславу Николићу и Славиши Марковићу, а трећи је Дацна Јанићијевић. Од такмичара са стране најбољу изложену индистријску јагоду имао је Бојан Обрадовић из Радевца, општина Алексинац. На манифестацији је одржана и трибина о производњи јагода и савременој технологији која се примењује у Италији.

Манифестацију су посетили и гости из Грчке који су у граду на Моравици боравили у част обележавање Дана општине Алексинац. И то нису били једини страни држвљани који су се нашли у Гредетину и пробали укусне и здраве плодове јагода са падина Јастрепца. Са Гредетинцима се дружио Лоуис Фаоро са супругом, директор USAID Агробизнис пројекта, као и директор Fruits & Berries, Програма подршке развоју приватног сектора из области воћарства и виноградарства у Јужној Србији Дагфин Мое. Овај Програм је и финансијски помогао Манифестацију. Интересантно да је поменутој господи у чинији А и Б понуђена мармолада једног италијанског произвођача и прокупачког "Хисара", који откупљује сировину на овом подручју, на оцењивање квалитета и укуса. Сво троје "странаца" је предност дала Прокупчанима.

Посетиоци Манифестације "Дани јагода" у Гредетину имали су прилике да виде јагоде традиционалних сорти, као и нових, па и појединих које још и нису регистроване код нас као што је "полка".



# општина Радомир Стојановић Гредетин Кристијан Павловић Драгослав Цветковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима