Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Необично лековито биље

rss

01.11.2012. РТС

Оман, гавез и бела очајница, само су неке од веома уносних лековитих биљака, за чије се плантажно гајење, у последње време одлучује све више људи у алексиначком крају.

Необично лековито биље

У Моравцу код Алексинца, засаде пшенице и кукуруза Љубинка, Миша и Радмила заменили су плантажама мелисе, хајдучке траве и мало познате вишегодишње беле очајнице. У народу се она користи за лечење стерилитета, а у медицини од листа и цвета праве се пудери и креме.

"Када су ми понудили, нисам знао ни колико расте ни како се жање. Знао сам да је потребно окопавање и практично сам је само видео на слици и пристао сам", каже Миша Миловановић из села Моравац.

Ови вредни људи не крију да им је била потребна деценија да одлуче да напусте гајење традиционалних ратарских и повртарских култура. они кажу да се нису покајали, јер су пласман и зарада одлични.

"Захетва у почетку доста рада, наводњавање ако је сушна година, жање се напорно, али се све издржи", каже Љубинко Миловановић.

И Недељковићи из Трговишта код Сокобање пронашли су рачуницу у гајењу биљака необичних називаа, јер, како кажу, о њима се мало зна, тражене су, а на тржишту их ретко ко има. Тако су се на њиховим њивама нашли гавез и оман, биљке чији корен може да достигне неколико килограма.

Велики приноси и мало улагање највећа су тајна одгајивача ових необичних биљних врста, за које су многи заинтересовани.

"Зими када ме питају све им објасним и ништа им не кријем. Кажем им шта се и колико ради, која је биљка колико захтевна, али када дође пролеће и време да се сади и сеје сви одустану", каже Миша Миловановић.

Хектари под лековитим биљем на југу Србије помогли су, твдрде одгајивачи да и у време беспарице живе сасвим солидно.


Коментара: 0


#
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима