Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Геј парада може, а паорска не може!?

rss

02.06.2011.

…Након сат времена преговарања и натезања са полицијом, која никако није хтела да им дозволи да наставе пут Београда, део пољопривредника је трактором кренуо атарским путевима до циља.

Геј парада може, а паорска не може!?

Кикинда – Геј парада може, а паорска не може!? – узвикивали су пољопривредници када их је полиција зауставила на делу магистралног пута М-24 између Кикинде и Башаида, на свега неколико километара на излазу из града.

Око стотину пољопривредника у тракторима окупило се још у девет сати да би у протестној вожњи до Београда држави дали до знања колико су незадовољни аграрном политиком коју води.

– То је као да имам четворо деце, нахраним једно, а осталој кажем да се снађу – објаснио нам је један пољопривредник.

Колона трактора је са периферије Кикинде кроз град кренула нешто после девет сати. Неки грађани су поздравили паоре у знак подршке. Међутим, чим су изашли из Кикинде, полиција је блокирала пут колони. Међу полицајцима било је неколико саобраћајаца и двадесетак припадника интервентне јединице.

– Кршите нам људска права! Шта је са нашом слободом кретања – узвикивали су паори.

Након сат времена преговарања и натезања са полицијом, која никако није хтела да им дозволи да наставе пут Београда, део пољопривредника је трактором кренуо атарским путевима до циља. Полиција је онда поставила нову блокаду на излазу из Башаида, али безуспешно. Пољопривредници су поново, само њима знаним атарским путевима, кренули према зрењанинској општини, док је део њих сачекао да се полиција повуче и наставила магистралним путем. Оволику дозу одлучности и слоге међу паорима у овом делу Војводине одавно нико није видео.


НОВИ САД / БЕОГРАД – Пољопривредници незадовољни најављеним мерама о субвенционисању аграра наставили су данас протесте па су тракторима блокирани значајнији регионални путни правци у Војводини, интензивније него прва два протестна дана.

Председник Клуба „100 П плус”, једног од пољопривредних удружења која су организовала овај протест, Војислав Малешев изјавио је Танјугу да је на путевима широм покрајине више од 6.000 трактора и додао да се тај број повећава, позивајући грађане да не путују друмским превозом без преке потребе.

„Цела Војводина је блокирана јер представници Министарства пољопривреде не желе да чују наш апел да држава испоштује оно што је крајем прошле године обећала пољопривредницима”, рекао је он напомињући да су упутили поруку и председнику Србије Борису Тадићу да прими представнике пољопривредних асоцијација.

Председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Мирослав Киш рекао је Танјугу да је број трактора, које је „полиција зауставила на путевима широм покрајине али и у другим деловима Србије”, сад већ од 8.000 до 10.000 и да се протесту придружује све више пољопривредника.

„Није истина да се пољопривредници Србије деле на сточаре, ратаре, оне са мањим или већим поседима, на оне из Војводине и јужне Србије”, рекао је Киш и нагласио да је највећи део пољопривредника у читавој републици јединствен у намери да остваре своје захтеве.

„Ми не тражимо ништа специјално него да субвенцији добију сви, како је то јесенас одлучено, јер смо у производњу већ уложили значајна финансијска средства”, казао је он и запитао како је то могуће да за српски аграр нема довољно новца у буџету.

Од јутрос су блокирани путеви Оџаци – Нови Сад, Бач-Бачка Паланка и правац ка Богојеву и граничном прелазу према Хрватској, Оџаци-Сомбор, затим пут од Врбаса до Куле и правас Суботица-Нови Сад код Ченеја односно Римских шанчева.

Према информацијама електронских медија, блокиран је и пут од Београда ка Зрењанину код Ченте, правац ка Кикинди, путеви у околини Панчева и други.

На свим пунктовима, где је знатно отежан саобраћај, у одређеним временским размацима се пропуштају аутомобили и друга возила, а за хитне случајеве је пролаз неомета.

Више од 50 трактора трећи дан је на великом паркингу изпред зграде Владе Војводине а полицији која обезбеђује тај скуп од јутрос је пристигло појачање.

Пољопривредници су претходног дана разговарали са председником покрајинске владе Бојаном Пајтићем тражећи да он ургира код надлежних како би им био омогућен пролаз тракторима до Београда. Делегација војвођанске Асоцијације пољопривредника није прихватила, после састанка са ресорним министром Душаном Петровићем 30. маја, понуду Владе Србије о субвенцијама за посед до највише 30 хектара обрадиве површине.

После састанка шесточлане делегације пољопривредника са министром Петровићем, помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић рекао је да максимално што министарство може да уради је да омогући субвенционисање у истом износу као и прошле године, када је исплаћивано 14.000 динара по хектару, за максимално 30 хектара обрадиве површине по једном газдинству. То значи да ће око 90 одсто корисника остварити своје право за целокупну површину обрађене земље, док ће остали моћи да учине до 30 хектара ораница, објаснио је Миловановић и подсетио да је прошле године право на субвенције искористило 74.901 корисника, а укупан број пољопривредника са обрађених до 30 хектара износио је око 67.000.

Миловановић је рекао да је предлог Министарства пољопривреде истоветан као и прошле године и да се ништа неће променити у погледу корисника субвенција. Председник Асоцијација пољопривредника Србије Богдан Шуљманац је јуче изјавио Танјугу да та организација подржава мере владе и ресорног министарства које се односе на подршку аграру јер су, „реалне и нема другог решења, имајући у виду да је аграрни буџет ограничен.„ Шуљманац је истакао да Асоцијација пољопривредника Србије не подржава протесте земљорадника из Војводине, јер сматра ду су неосновани. „Пољопривредници из Асоцијација пољопривредника Србије немају намеру да се прикључе протесту пољопривредника из Војводине”, казао је Шуљманац, уз напомену да је земљорадницима „место на њивама, а не на улицама.

„Он је рекао да су представници Асоцијације пољопривредника Србије на састанку са представницима Министарства пољопривреде разговарали о мерама за аграр и предложили да се земљорадницима омогући трајна регистрација трактора, што је било и раније. На тај начин земљорадницима би били надомештени велики издаци које имају због високих цена нафте, указао је челник Асоцијације пољопривредника Србије.

„Нису проблем пољопривредницима државне субвенције већ су то ниске откупне цене меса и млека, а високе цене нафте. То су наши највећи проблеми”, закључио је Шуљманац.

Коментара: 1


# буџет саобраћај аутомобил Нови Сад
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Srdjan 02.06.2011.
    Dobar dan.Šta je problem u ovoj zemlji, meni nikako nije jasno!? Svaki problem se ovde rešava PARCIJALNO!!!!!!!!!!Shvata li neko da je potreban sistemski zaokret, POTPUNO, U SAMOJ POLITICI DRŽAVE SRBIJE, ili ono što još od nje postoji i... funkcioniše!?.Do juče je problem bila prosveta,pa Raška oblast ,pa zdravstvo,problem se ne može rešavati na taj način, onaj ko ga je stvorio-VLAST-pod pritiskom popravlja.. (krpi rupe)!?......Državu ne čine zidine,nego ljudi.ALI LJUDI OVDE ,ISKLJUČIVO IDU NA REŠAVANJE PROBLEMA ,KAD JE LIČNI PROBLEM, nikako OPŠTI...a problemi sve veći i veći, i mjesto da se napravi opšti bunt, mi sad idemo kako kome po potrebi odgovara...........Al dobro ,previdjam , Srbija je ovo,kad smo mi u nečemu bili homogeni,jedinstveni....Zato nam i ide kako nam već ide...Pa prijatan dan vam želim.....Moja otadžbina,na dobrom putu....Mehur od sapunice već opasno preti da pukne...budžet se puni isključivo kreditima i nametima gradjana,račun mora biti ispostavljen ali KOME?


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима