Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Биолошка горива, претња по гладне?

rss

15.06.2007. Извор: Бета

Употреба шећерне трске и кукуруза за производњу биолошких горива могла би да доведе до смрти стотина хиљада људи од глади.

То је упозорио у Женеви изасланик УН за храну Жан Циглер, који је оптужио је Европску унију, Јапан и САД за "апсолутну хипокризију" због промовисања биолошких горива само да би смањили сопствену зависност од нафте из увоза.

Страховања због екстремних климатских промена довела су, у богатим земљама, до потражње за алтернативним горивима. Стручњаци, међутим, критикују пораст употребе биолошких горива, наводећи да ће то довести до помањкања земљишта за усеве.

"Развој биолошких горива је велика опасност за право на храну", казао је Циглер на конференцији за новинаре одржаној на маргинама Савета УН за људска права, и упозорио да ће цену можда платити стотине хиљада људи који ће умрети од глади.

Бразил је највећи произвођач горива на бази етанола из шећерне трске, од чега су највеће количине намењене домаћем тржишту.
У неким подручјима Мексика цена кукуруза је повећана за 16 одсто прошле године, због његове све веће потражње за производњу биолоских горива.

"Разумем политику Бразила и Мексика који, као веома задужене земље, желе да створе јаку валуту. Али, с гледишта права на храну које мора да буде пресудно то је катастрофа", упозорио је Циглер.

Око 855 милиона људи широм света, што је сваки шести становник, пати од глади, казао је још бивши швајцарски парламентарац који се позива на податке УН. 

Коментара: 0


#
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима