Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општина коначно постаје чланица НАЛЕД-а

rss

10.02.2013.

Након што је Споразум о учлањењу добио сагласност Општинског Већа, Општина Алексинац постаје чланица Националне алијансе за локални економски развој - НАЛЕД.

Тиме је отворена могућност квалитетније саредње на подручју пословних инвестиција.

Општина коначно постаје чланица НАЛЕД-а

Реч је о пословној асоцијацији која у свом чланству окупља и повезује приватни, јавни и цивилни сектор. Организација тренутно броји преко 160 чланова, међу којима су најуспешније компаније, општине и НВО организације. Основни циљ НАЛЕД-а је да обезбеди подстицај непосредним страним улагањима, али исто тако и трајну, стабилну и функционалну сарадњу представника привреде, привредних удружења, страних инвеститора, државних органа, јединица локалне самоуправе и институција грађанског друштва са циљем побољшања општег амбијента за подстицање локалног економског развоја у Србији и отварање нових радних места.

Кљчне области заједничког деловања потписника Споразума, Општине Алексинац и НАЛЕД-а, су промоција инвестиција и подршка постојећој привреди, правне реформе уз учешће привреде и јачање капацитета општине.

Како у општини тврде, погодности које ће општина Алексинац као потписница моћи да ужива јесу првенство у информисању о најновијим дешавањима на пољу законодавне активности од значаја за привреду, утицај на законодавство, учествовање на конференцијама и округлим столовима са министрима, амбасадорима, донаторима, градоначелницима и привредницима, промоција и јачање имиџа, приступ фондовима и реализација пројеката.

Међутим, ни до сада оптшина није могла да буде ускраћена за ове информације. НАЛЕД редовно информише јавност, о чему је више пута било речи на овом сајту.

Надамо се да ће општина коначно нешто и учинити да се остваре инвестиције. Владајућој структури треба да буде јасно да паре не долазе саме од себе већ да инвеститоре треба привући. За сада, осим тврдње да аутопут пролази кроз нашу општину, руководиоци нису ништа друго предузели.

Са друге стране, општина је у обавези да јавно оглашава све јавне набавке и тендере за инвестиције. Ово до сада није био случај већ су позиви ишли на свега пар адреса. НАЛЕД очекује више транспаренције када су у питању општинске паре, јер НАЛЕД не подразумева само долазак инвеститора, већ и већи утицај привреде на трошење општинског новца (читај: новца грађана).

Да ли ће општина Алексинац добити сертификат НАЛЕД-а? То је следећа инстанца у сарадњи са овом организацијом. За то се треба потрудити.

Коментара: 0


# општина
@ 

[ Додај коментар ]