Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Млади лакше до предузетничке каријере уз помоћ Јуесејда

rss

18.07.2011. Извор: Општина Алексинац

Представници Америчке агенције за међународни развој (USAID) и општине Алексинац свечано су отпоцели пројекат успостављања два локална центра основана да подрже локалну омладину у тежњи да се баве предузетништвом - Омладински инфо центар и Ученичка задруга. Оснивање оба центра је обележено церемонијом у Центру за културу и уметност општине Алексинац.

Млади лакше до предузетничке каријере уз помоћ Јуесејда

Први општински Омладински Инфо центар функционисаће у оквиру Канцеларије за младе Алексинца (један у центру града и два у руралним подручјима Алексинца), док ће Ученичка задруга у просторијама Алексиначке гимназије радити са локалним средњошколцима и пружати информације о томе како започети самостално пословање, где и како да се пријавити за старт-ап фондове, али и заинтересовати младе да своје прво практично пословно искуство стекну у предузетништву.

Оба центра ће такође радити на повећању запошљавања младих и убрзању економског развоја општине Алексинац кроз подршку омладинском предузетништву и стварању информисаније и вештије радне снаге и младих предузетника.

“Ови пројекти омогућиће младима у Алексинцу да се заинтересују за предузетништво и преусмере своје знање и енергију како би у својој локалној заједници брже отворили нова радна места и постали извор прихода и економске стабилности,” изјавио је директор Јуесејд Програма за јачање економске сигурности Мајкл Пилзбери. “Јуесејд је посебно радостан што може да подржи ове младе људе и помогне им да својим успехом постану узор својим вршњацима и мотор привредног развоја своје земље.”

Покретање Инфо центра и Ученичке задруге резултат су имплементације Акционог плана за јачање омладинског предузетништва. Акциони планови су иницијатива Јуесејда и представљају стратешки документ који се бави проблемом запошљавања младих и усвојиле су га 23 општине у Србији.

Представници општине и Јуесејд су овом приликом потписали уговор и са НВО „Проактив” из Ниша која ће са локалним волонтерима радити на развоју оних пословних вештина које су им неопходне како би на најсврсисходнији начин помагали младима у својој заједници. Ово је други пројекат који је предвиђен Акционим планом за јачање омладинског предузетништва.

Коментара: 0


# Алексинац
@ 

[ Додај коментар ]