Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ар земљишта у Алексинцу скочио са 10 на 1.000 евра?

rss

12.06.2012. Гдеинвестирати

Због све учесталијих тврдњи да се у алексиначком крају интензивирају активности на експлоатацији шкриљаца скочила су цена земље.

Само до пре неколико месеци, у истом атару, ар њиве и сличног земљишта вредео између 10 и 20 евра.

Ар земљишта у Алексинцу скочио са 10 на 1.000 евра?

На локацији Дубрава, у атару села Суботинац, где су обављени додатни истражно-бушачки радови, цена земљишта је скочила између 800 и 1.000 евра по ару. У Агенцији за некретнине "Пешић и син", за "Новости", кажу да је само до пре неколико месеци, у истом атару, ар њиве и сличног земљишта вредео између 10 и 20 евра.

Засад још нико није продао своју земљу по астрономској цени, бар не јавно.

Разлога за тајно прометовање изгледа ипак има. Наиме, с обзиром на то да се ар ове некретнине у нормалним околностима у суботиначком атару креће између 10 и 20 евра, а толика је или нешто већа вероватно и тржишна вредност, није искључено да се у купопродајни уговор уноси нижа, а на руке исплаћује знатно виша цена, чиме се избегава плаћање великог пореза на промет.

Што се тиче саме експоатације и прераде шкриљаца, после прилично оптимистичких тонова почетком ове године, сада се углавном ћути и чека на Министарство животне средине, рударства и просторног планирања. У међувремену је урађен и потврђен елаборат о резервама шкриљаца на 2,1 милијарду тона, а на основу закључка Владе Србије, почетком фебруара ове године расписан је јавни позив за избор саветника за избор стратешког партнера, али до избора саветника није дошло.

Нови јавни позив није расписиван, а како нам је речено у поменутом министарству, све ће сачекати нову владу Србије.

Слично као и у околини Суботинца, само нешто раније, цена земљишта је драстично повећана и у близини, око шест километара удаљеног Бованског језера, на чијим обалама је дивље никло на стотине викендица. У зависности од локације, за ар плаца сада овде треба издвојити од 1.000 до 2.000 евра.

http://www.gdeinvestirati.com/nekretnine/vesti/8442-ar-zemljista-u-aleksincu-skocio-sa-10-na-1000-evra

video...

Коментара: 1


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Tras 19.06.2012.
    hahhaahahahahahahahhaahahahahahahahahahahahaah


[ Додај коментар ]