Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Skok Srbije na listi Svetske banke

rss

05.09.2006. Mondo

Srbija je nastavila da popravlja uslove za poslovanje i na listi Svetske banke i Medjunarodne finansijske korporacije za 2005/06. popela se za 24 mesta, sa 92. na 68. poziciju.

U izveštaju "Poslovanje u 2007" Srbija je na listi 175 zemalja napravljenoj prema uslovima za biznis svrstana ispred svih ostalih republika bivše SFRJ, osim Slovenije koja je članica Evropske unije. Bolja mesta od Srbije zauzele su i dve zemlje koje čekaju na ulazak u EU - Rumunija i Bugarska.

Srbija je u izveštaju globalnog kreditora izgubila prošlogodišnju lidersku poziciju u reformama za podsticanje razvoja firmi i ne nalazi se na listi 10 najboljih refomatora. Sada sa reformama u regionu prednjači Hrvatska koja je po tom kriterijumu sedma u svetu.

Svetska banka navela je da je Srbija uobličila carinsko poslovanje uvodjenjem elektronske baze podataka, koja je omogućila da trgovci elektronskim putem dobijaju deklaracije i skratila vreme potrebno za uvoz sa 44 na 12, a za izvoz sa 32 na 11 dana.

Srbija je uvela i medijaciju, kako bi se izbegli dugi sudski sporovi, i osnovala agenciju za licenciranje stečajnih upravnika. Te reforme doprinose smanjenju rizika za kreditore i olakšala privredinicma dobijanje zajmova, navodi se u izveštaju.

Prema rezultatima iz izveštaja, u Srbiji je za pokretanje biznisa potrebno 18 dana, za registrovanje imovine 111 dana, za plaćanje poreza 168 sati godišnje, za rešavanje ugovornih sporova 635 dana, a za zatvaranje firme 2,7 godina. Poredjenja radi, u Sloveniji za pokretanje poslovanja treba 60 dana, u Hrvatskoj 45, Albaniji 39, Bosni i Hercegovini 54, Crnoj Gori 24, a u Makedoniji 18 dana.

Plaćanje poreza najviše vremena oduzima u Sloveniji, gde za to treba izdvojiti 272 sata godišnje, a najmanje u Makedoniji, 95 sati. U Albaniji se taj posao obavi za 240 sati, Crnoj Gori za 208, Hrvatskoj 196, a u BiH za 100 sati.

Kod prekogranične trgovine, u Srbiji za izvoz treba šest dokumenata i 11 dana, a za uvoz osam "papira" i 12 dana. Najviše dokumenata za izvoz odnosno uvoz traži se u Makedoniji, po 10, a najmanje u Rumuniji, po četiri. Kada je reč o potrebnom vremenu, poslovi oko izvoza i uvoza najbrže se završavaju u Rumuniji, za 14 dana, dok u Makedoniji i Albaniji traju po više od mesec dana.

Posmatrano prema zaštiti investitora, Srbija je, prema istraživanju Svetske banke i njene afilijacije za kreditiranje privatnog sektora u zemljama u razvoju, na 60. mestu, BiH i Makedonija dele 83. mesto, Hrvatska je 156. a Albanija 162. na listi sa 175 zemalja.

Izveštaj "Poslovanje u 2007." obuhvatio je 175 zemalja, 20 više nego prošle godine. Medju indikatorima koji su praćeni bili su vreme i troškovi potrebni za pokretanje biznisa, za poslovanje i trgovinu, oporezivanje, kao i za zatvaranje biznisa.

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима