Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Delta M neće da proizvodi pumpe?

rss

05.03.2007. Z. Miladinović (danas.co.yu)

Niš - Radnici Fabrike pumpi Jastrebac u Nišu juče su započeli generalni štrajk u znak protesta što novi vlasnik fabrike, konzorcijum kompanije Delta M i smederevskog Unijateksa, "ne poštuje kupoprodajni i kolektivni ugovor i socijalni program". Ukoliko njihovi zahtevi ne budu usvojeni, najavili su blokadu saobraćaja u Nišu.

- Od novembra prošle godine, kada je Jastrebac privatizovan, vlasnik nijednom nije došao u fabriku, a Skupština akcionara zakazana je tek za 15. mart ove godine, i to nakon naše najave da ćemo stupiti u generalni štrajk. Od tada do danas nismo uspeli da vidimo novog vlasnika, niti da se dogovorimo sa poslovodstvom fabrike o realizaciji kupoprodajnog i kolektivnog ugovora, kao i socijalnog programa za 130 radnika koji bi trebalo da napuste fabriku - kaže predsednik Samostalnog sindikata Jastrepca Ljubomir Ivanović.

On je podsetio da kupoprodajni ugovor predviđa isplatu zaostalih zarada radnicima (kroz jedan minimalac mesečno uz isplatu redovnih zarada), što do sada nije učinjeno. Štrajkači zahtevaju i poštovanje socijalnog programa, koji predviđa da radnici koji napuštaju fabriku dobiju, kako tvrde, "po 70 hiljada dinara više nego po sadašnjem rešenju". Zbog propusta poslovodstva u realizaciji socijalnog programa, kojim su odlazeći radnici "zakinuti", štrajkači zahtevaju njegovu odgovornost. Radnici Jastrepca traže i da im se isplati 200 hiljada evra za 44 ara fabričkog zemljišta, koliko je kompanija Delta M "uzela za izgradnju hipermarketa Tempo, koji je nedavno otvorila". Oni navode da je u toku izgradnje hipermarketa Jastrebac sa Deltom M potpisao ugovor po kome je kao suinvestitor u hipermarket uložio zemljište. Ugovor je kasnije raskinut, a Fabrika pumpi za zemljište još uvek nije dobila ni dinara.

- Veliki problem je i to što se ne zna da li će se Jastrebac i dalje baviti proizvodnjom pumpi, jer je kompanija Delta M izašla iz konzorcijuma, a svoje mesto ustupila svojoj kćerki-firmi Latijum, koja se bavi - trgovinom čokolade. Objašnjeno nam je da Delta M nema nameru da se bavi proizvodnjom pumpi ukoliko ne nađe zainteresovanog strateškog partnera. I dok oni to navodno rade, mi nismo u stanju da izvršimo ugovorene obaveze prema kupcima, jer nemamo sredstava koja bismo uložili u proizvodnju - tvrdi Ivanović.

Generalni direktor Jastrepca Dušan Milić potvrdio je da je u protekla tri meseca od zaključivanja kupoprodajnog ugovora Jastrebac "prepušten sam sebi", ali je apelovao "na još malo strpljenja". On je precizirao da će na predstojećoj Skupštini akcionara biti izabrano novo poslovodstvo i utvrditi poslovna politika preduzeća. "Prema našim saznanjima, novi vlasnik Jastrepca je upravo u fazi traženja strateškog partnera. Takođe je izvesno da prema ugovoru on nema pravo da menja delatnost preduzeća još dve godine", ocenio je Milić.

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима