Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Neovlašćeni službenici potpisuju poreska rešenja

rss

12.02.2007. A. D. M. - B. K.

Vrhovni sud Srbije poništio 980 odluka Poreske uprave

Rešenja Poreske uprave potpisivali ljudi koji nemaju ovlašćenje. Duško Varjačić zbog greške platio 160.000 dinara poreza, a može da se žali proizvođaču kase

 - Pred Vrhovnim sudom Srbije prošle godine je doneto ukupno 4.053 rešenja na sva akta državnih organa koja su osporavali građani ili druga lica. Od tog broja, neverovatnih hiljadu puta spor je kao tužena strana vodila i izgubila Poreska uprava. Tačnije, od ukupno 1.427 puta, koliko se u 2006. godini ova institucija našla pred Vrhovnim sudom, u čak 980 slučajeva izašla je kao poražena strana.

Gledajući ovu statistiku, pitanje da li poreznici umeju da na zakonit način obračunaju obaveze građana i preduzećima, postaje opravdano. I dok u Vrhovnom sudu nemaju zbirne podatke o najčešćim razlozima zbog kojih Poreska uprava gubi sporove, sami poreznici tvrde da je razlog tome dvostruki aršin Suda.

- Od novembra, pa do kraja 2006. godine, Poreskoj upravi su dostavljene brojne presude Vrhovnog suda donete u upravnim sporovima po tužbama protiv rešenja Poreske uprave. Tim presudama su poništena rešenja Poreske uprave zbog toga što ih nije potpisalo ovlašćeno lice, niti ima dokaza da je lice koje je potpisalo rešenje ovlašćeno za to, niti se u upravnim spisima nalazi takvo ovlašćenje, te da takvo ovlašćenje mora biti označeno u uvodu rešenja, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku. U pomenutim slučajevima Vrhovni sud je našao da su pri donošenju osporenih rešenja učinjene bitne povrede pravila postupka, koje je u ponovnom postupku potrebno otkloniti - kažu u Poreskoj upravi.

Međutim, kako tvrde u Poreskoj upravi, Vrhovni sud nije imao primedbe na ove nedostatke u nizu sporova vođenih od prvog januara 2003, od kada se primenjuje Zakon o poreskom postupku, do kraja oktobra 2006. godine, ali od tada se rešenja poništavaju.

- U periodu od 2003. do novembra prošle godine donete su presude kojima nisu poništena naša rešenja, iako su bila potpisana od istih službenih lica - poručuju u Poreskoj upravi, dodajući da pošto Vrhovni sud "u ovim sporovima nije ispitivao zakonitost upravnih akata u granicama zahteva iz tužbi, poništenje rešenja samo dovodi do nepotrebnog odugovlačenja postupka na štetu stranaka". U Poreskoj upravi smatraju da je "stepen zakonitosti njihovih akata na izuzetno visokom nivou", jer su "od četiri miliona rešenja donetih prošle godine, protiv samo 30.000 podnete žalbe".

Ipak, da greške nisu samo formalne prirode, kako tvrde u Poreskoj upravi, pokazuje i nedavni primer Duška Varjačića, vlasnika kafane "Zlatno burence" iz Kragujevca, koji je na ime pogrešno obračunatog poreza platio 160.000 dinara.

- Serviser mi je greškom u fiskalnu kasu uneo i PDV. U Poreskoj upravi su videli grešku, ali pare ne daju, a meni predlažu da tužim servisera kako bi mu oduzeli licencu za rad. Za godinu i deset meseci koliko je "kasa štampala PDV" imao sam 1,2 miliona dinara prometa. Uprkos tome u Poreskoj upravi su mi zapretili kaznom od 50.000 dinara i zatvaranjem lokala - priča Varjačić.

Kada se Varjačić žalio Ministarstvu finansija, oni su njegov prigovor prosledili Ministarstvu za trgovinu, odakle mu je poručeno da se žali proizvođaču kase, i tako u krug, sve dok i ovaj predmet ne dođe do - Vrhovnog suda.


Коментара: 1


#
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Zoran 12.02.2007.
    Што се није жалио УПРАВИ ВОДОВОДА. Тамо нај стручнији има завршену основну школу, ал не праве такве грешке.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима