Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

procesuira se svaka osma prekršajna prijava u vezi s bezbednošću na radnom mestu

rss

30.10.2006. danas.co.yu

Kako komentarišete podatak da se procesuira tek svaka osma prekršajna prijava u vezi s bezbednošću na radnom mestu?

Vera Božić Trefalt

pomoćnica ministra rada

Celokupno društvo, pa i sudovi, mislim da ne shvataju suštinu mera koje se propisuju radi fizičke i psihičke zaštite radnika. Inspekcije dobro rade svoj posao, ali sudovi ne samo što ne reaguju, ili kasne s postupkom, već u velikoj meri uvažavaju tvrdnje poslodavaca da će im zakonom propisana kazna od 80 hiljada do milion dinara umanjiti profit, iako u startu znaju koji su uslovi propisani za obavljanje delatnosti i da zbog nepoštovanja propisa život i zdravlje zaposlenih može da bude ugroženo. Kada bi sudovi izricali mere koje je zakonodavac propisao to bi se u Srbiji vrlo brzo čulo i naši privrednici bi shvatili značaj sprovedene zaštite na isti način na koji to shvataju strani investitori kada pokreću posao kod nas.

Tanja Vukmirović
načelnik republičke Inspekcije rada

Prekršajni organi nas ni u vremenu pokretanja postupka, ni u visini izrečenih kazni, ni u implementaciji zakonskih odredaba, ne prate dovoljno brzo i efikasno. Uvek prihvataju olakšavajuće okolnosti za poslodavce i mislim da to u velikoj meri umanjuje efekte rada naših inspekcija.

Duško Vuković
predsednik Sindikata građevinara Srbije

Bezbednost na radnom mestu je na katastrofalnom nivou u Srbiji, tako da me ne čudi taj podatak koji je razočaravajući. Sindikat, inače, već dva meseca bezuspešno zahteva od Tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za rad da odgovore šta je urađeno po pitanju naših prijava. Nameće se pitanje zbog čega se ne procesuiraju prijave, a moja je pretpostavka da je razlog uticaj određenih interesnih grupa, kao i privrednog kapitala i poslodavaca.

Negoslav Jovanović
potpredsednik Sindikata metalaca Nezavisnost

Kao i ostale stvari koje se dešavaju u našem društvu i pravosuđu, tako je i ovde ista priča. Onaj ko je odgovoran ne odgovara.

Коментара: 0


#
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима