Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Bolja privredna i ekonomska saradnja sa RS

rss

15.09.2006. B. V. (Glas Javnosti)

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije na jučerašnjoj sednici usvojila je zaključak o usvajanju sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske, koji će biti potpisan 26. septembra. Ministar privrede Predrag Bubalo rekao je da sporazum o specijalnim paralelnim odnosima sa RS predviđa, na prvom mestu, uspostavljanje i proširenje privredne i ekonomske saradnje između Srbije i Republike Srpske, ali i unapređenje saradnje na ostalim nivoima u oblasti kulture, sporta, obrazovanja. NJegov kolega, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar rekao je da je sporazum nastao na osnovu istog takvog sporazuma koji je 2001. godine bio potpisan između Republike Srpske i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. 

- Iz prethodnog sporazuma su preuzete sve odredbe, ali ima i nekih izmena i dopuna koje su bile neminovne zbog drugačijeg uređenja Srbije u odnosu na SRJ. Usvajanjem sporazuma vlada je pokazala da je spremna na sprovođenje Dejtonskog sporazuma koji i predviđa mogućnost specijalnih veza između entiteta i država potpisnica tog mirovnog sporazuma - rekao je Lončar. Ministar Bubalo istakao je i da je primena sporazuma na neki način već počela.

- Sa Vladom Republike Srpske je usklađen program za lizing prodaju naših mašina, pre svega poljoprivrednih, na tržištu RS. Već imamo naručenu isporuku 300 IMT - ovih traktora, koje će poljoprivrednici moći da kupuju pod istim uslovima kao i naši - rekao je Bubalo. On je naglasio i da Srbija u razmeni robe sa RS ima suficit i da su stvoreni svi infrastrukturni uslovi za ostvarenje još bolje privredne saradnje. Ministar Lončar istakao je i da će biti formirano četvoročlano Veće za sprovođenje sporazuma koje će činiti predsednici i premijeri Srbije i RS Boris Tadić i Dragan Čavić i Vojislav Koštunica i Milorad Dodik.

 

Коментара: 0


#
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима