Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RERI podneo krivične prijave protiv odgovornih za seču drvoreda u Aleksincu

rss

02.07.2019. Danas

Seča drvoreda u Aleksincu obavljena je bez prethodno izdatih odobrenja i uz niz proceduralnih nepravilnosti, ponovio je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i saopštio da je podneo krivične prijave protiv odgovornih.

Foto: arhiva

RERI je u saopštenju za medije naveo da je od nadležnih opštinskih organa zatražio dodatne informacije i dokumentaciju o uklanjanju stabala iz centralne pešačke zone.

Kako dodaju, nakon što je opštinska uprava dostavila netačne informacije, odlučili su da protiv odgovornih lica i organa pokrenu odgovarajuće postupke.

RERI je podneo krivičnu prijavu protiv Dragićević Novice, načelnika Odeljenja za komunalne i građevinske poslove, Opštinske uprave opštine Aleksinac, zbog osnovane sumnje da je isti izvršio krivično delo falsifikovanja službene isprave iz člana 357. stav 1. Krivičnog zakonika, dostavivši RERI-u netačne informacije na osnovu podnetog zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koje se odnose na seču sprovedenu u centru Aleksinca, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je RERI je inspekciji Ministarstva zaštite životne sredine podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadžor u Opštinskoj upravi Aleksinca, zbog kršenja člana 20. Zakona o zaštiti životne sredine, odnosno, zbog nepostojanja (neusvajanja) odluke kojom se uređuju opšti uslovi zaštite, način podizanja i održavanja i obnove uništenih javnih zelenih površina, kao i vođenje podataka o javnim zelenim površinama, što je bila obaveza lokalne samouprave – Opštine Aleksinac.

RERI je, navodi se u saopštenju, odeljenju za inspekcijske poslove Opštine Aleksinac podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadžor prema JKP „Komunalne usluge“ Aleksinac, koji je seču sproveo, a sve radi utvrđivanja uslova pod kojima je sporna seča izvršena i utvrđivanja (ne)zakonitosti sprovedenog postupka.

„RERI ovom prilikom skreće pažnju da Elaborat Instituta za šumarstvo, u koji smo imali uvid, nije i ne može biti odobrenje niti osnov za seču, jer predstavlja tehnički dokument koji opisuje stanje stabala u glavnoj aleksinačkoj ulici“, ističe se u saopštenju.

Kako navode, imajući u vidu da su nadležni organi u obavezi da RERI obaveste o ishodu sprovedenih postupaka, odnosno, da pruže informacije povodom podnetih prijave i zahteva, RERI će nastaviti da prati razvoj situacije i da sa posebnom pažnjom učestvuje u započetim postupcima.

Izvor: Danas.rs


# Aleksinac Komunalne usluge JP Novica Dragićević opštinska uprava drvored seča stabala glavna ulica Danas RERI
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima