Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dušan Vlahović spreman da pomogne Srbiji na svetskom prvenstvu

rss

29.11.2022. Promo

Doprinos napadača Juventusa bio je legendaran još kao tinejdžer na omladinskoj fudbalskoj sceni u Beogradu, a često je znao platiti visoku cenu za to.

Dušan Vlahović spreman da pomogne Srbiji na svetskom prvenstvu

Milan Ristić je znao šta da radi kada se činilo da bi Dušan Vlahović mogao da prođe kroz pukotine. Napadač je imao 14 godina, ali su njegovi doprinosi bili legendarni na omladinskoj fudbalskoj sceni Srbije.  Beogradski Partizan je pokušavao da ga potpiše nakon što je diplomirao na Altini Zemun, lokalnoj akademiji, ali nije uspeo da postigne dogovor sa igračevom porodicom.

Otvaranje naloga nikada nije bilo jednostavnije, kliknite i započnite svoju sesiju klađenja još danas uz vrhunsku ponudu i sjajne bonuse i promocije.

Video sam i radio sa mnogim igračima - kaže Ristić. „Ali on je bio jedini za koga sam na prvi pogled mogao reći da je ultratalentovan. Neki klinci su viši, brži, jači, ali samo sa Ducijem mogu odmah da kažem da bi bio odličan igrač.

Od tada se rasplamsalo i uzbuđenje za Srbiju, koja u četvrtak počinje na Svetskom prvenstvu protiv Brazila, je to što u svojim redovima imaju zaista vrhunskog napadača. Vlahović je prošle zime bio najzgodnije ime u Evropi, prešao je u Juventus iz Fiorentine u januaru, a njegova forma se održala čak i tokom perioda relativne nestabilnosti Bjankonera.

On je rođeni golgeter i, više od toga, višestruki vođa linije. Teško je poverovati da ima 22 godine, ali nije čudno pomisliti da, ako ostane u formi i zdrav u narednih nekoliko nedelja, njegov tim ima borbene šanse da otvori novi teren. „Ne mogu da se setim kada je poslednji put naša ekipa izgledala tako dobro i puna samopouzdanja“, kaže Sava Petrov, koji je igrao sa Vlahovićem u toj slavnoj omladinskoj postavi Partizana.

Vlahović je imao tendenciju da igra više starosne grupe, ali to ga nije sprečilo da iznese borbu. Dragan Perišić, njegov tamošnji trener, priseća se utakmice u Crvenoj zvezdi kada je njegov timski razgovor bio odrađen za njega. „Pre meča je okupio naše igrače i rekao im: ’Hajde da pobedimo, ne bojte se, mi smo dobra ekipa i možemo da ih pobedimo.

Ristić kaže da je Vlahović „najveći profesionalac kojeg sam ikada video… njegova radna etika nadmašuje njegov talenat”. On opisuje Vlahovića, koji se jednom okušao za Crvenu zvezdu pre nego što je otišao u Partizan, ali nije impresionirao tog dana, kao tipičnog Zemunca iz severozapadnog predgrađa Beograda. „Ne kažu bez razloga da su momci iz Zemuna teški“, kaže on. „Kada ljudi odatle imaju nešto planirano, ne odustaju dok to ne postignu, bilo da je to u sportu ili životu.

Neposredno pre nego što je Vlahović prešao u Partizan, Perišić je otputovao u Italiju na misiju utvrđivanja činjenica u Torinu. Iznenadilo ga je što postavlja pitanja o svom štićeniku: skauti kluba, svesni da je bogatstvo mladih talenata Srbije zadivljujuće svojom veličinom, pratili su ga u ranim tinejdžerskim godinama. Imali su pravu ideju, ali osam godina kasnije Vlahović ih je zaobišao prelaskom u velikane njihovog grada.

Najveći evropski klubovi posmatrali su kako Vlahović postaje najmlađi profesionalac Partizana ikada i dobija dres sa brojem 9 mesec dana nakon što je napunio 16 godina. Postigao je svoj prvi seniorski gol u roku od nekoliko nedelja, ali će uspeti samo tri pre nego što je Fiorentina skočila. Meseci između njegovog potpisivanja preliminarnog ugovora, formalizovanog u junu 2017. pre nego što je počeo na njegov 18. rođendan sledećeg februara, i dolaska u Toskanu bili su praćeni povredama i razumljivom nervozom.

Svako izgubljeno vreme je odavno nadoknađeno. Vlahović je postigao 44 gola u italijanskom vrhu za La Violu, proglašen je za njenog najboljeg mladog igrača u sezoni 2020-21 i držao je glavu iznad Juveovih olujnih voda sa boljim od gola u svakoj drugoj utakmici. On se divi Kristijanu Ronaldu i Zlatanu Ibrahimoviću: niko još ne bi mogao da kaže da je tu, ali postoje elementi i jednog i drugog u njegovom okviru, dodiru, snazi i varijaciji njegove završnice.

Kod Altine, Perišić je želeo da Vlahoviću poveri dres sa brojem 10. Zamišljeno je kao nagrada za njegove nastupe i natprirodne liderske veštine: trener ga je smatrao najznačajnijim u fudbalu.

Moraće da se zadovolji dresom sa brojem 18 kada se Srbija suoči sa Brazilom; Aleksandar Mitrović, još jedan Partizanov proizvod u izuzetnoj formi i šest godina stariji od njega, ne pokazuje znake da se odrekne željenog broja. Činjenica da Dragan Stojković, selektor reprezentacije, može da pozove dvojicu napadača ovakvog kalibra, ukazuje na izuzetan uspeh, iako su obojica gajili muke u pripremama za ovaj turnir. Luka Jović, u suštini Vlahovićeva zamena u Fiorentini, nije loša rezerva.

Srbija izgleda opremljena za svoj najbolji pogodak do sada na Svetskom prvenstvu, uzbudljiv, ali izbalansiran tim koji takođe uključuje igrače poput Sergeja Milinković-Savića i Filipa Kostića, iako će se možda suočiti sa svemogućim porazom sa starim neprijateljem Švajcarskom za mesto u finalu.

Možda jedna od retkih stvari koja nedostaje Vlahoviću, koji je postigao devet golova za Srbiju, jeste pobednički doprinos protiv vrhunske reprezentacije.
 


# fudbal Dušan Vlahović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima