Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Душан Влаховић спреман да помогне Србији на светском првенству

rss

29.11.2022. Промо

Допринос нападача Јувентуса био је легендаран још као тинејџер на омладинској фудбалској сцени у Београду, а често је знао платити високу цену за то.

Душан Влаховић спреман да помогне Србији на светском првенству

Милан Ристић је знао шта да ради када се чинило да би Душан Влаховић могао да прође кроз пукотине. Нападач је имао 14 година, али су његови доприноси били легендарни на омладинској фудбалској сцени Србије.  Београдски Партизан је покушавао да га потпише након што је дипломирао на Алтини Земун, локалној академији, али није успео да постигне договор са играчевом породицом.

Отварање налога никада није било једноставније, кликните и започните своју сесију клађења још данас уз врхунску понуду и сјајне бонусе и промоције.

Видео сам и радио са многим играчима - каже Ристић. „Али он је био једини за кога сам на први поглед могао рећи да је ултраталентован. Неки клинци су виши, бржи, јачи, али само са Дуцијем могу одмах да кажем да би био одличан играч.

Од тада се распламсало и узбуђење за Србију, која у четвртак почиње на Светском првенству против Бразила, је то што у својим редовима имају заиста врхунског нападача. Влаховић је прошле зиме био најзгодније име у Европи, прешао је у Јувентус из Фиорентине у јануару, а његова форма се одржала чак и током периода релативне нестабилности Бјанконера.

Он је рођени голгетер и, више од тога, вишеструки вођа линије. Тешко је поверовати да има 22 године, али није чудно помислити да, ако остане у форми и здрав у наредних неколико недеља, његов тим има борбене шансе да отвори нови терен. „Не могу да се сетим када је последњи пут наша екипа изгледала тако добро и пуна самопоуздања“, каже Сава Петров, који је играо са Влаховићем у тој славној омладинској постави Партизана.

Влаховић је имао тенденцију да игра више старосне групе, али то га није спречило да изнесе борбу. Драган Перишић, његов тамошњи тренер, присећа се утакмице у Црвеној звезди када је његов тимски разговор био одрађен за њега. „Пре меча је окупио наше играче и рекао им: ’Хајде да победимо, не бојте се, ми смо добра екипа и можемо да их победимо.

Ристић каже да је Влаховић „највећи професионалац којег сам икада видео… његова радна етика надмашује његов таленат”. Он описује Влаховића, који се једном окушао за Црвену звезду пре него што је отишао у Партизан, али није импресионирао тог дана, као типичног Земунца из северозападног предграђа Београда. „Не кажу без разлога да су момци из Земуна тешки“, каже он. „Када људи одатле имају нешто планирано, не одустају док то не постигну, било да је то у спорту или животу.

Непосредно пре него што је Влаховић прешао у Партизан, Перишић је отпутовао у Италију на мисију утврђивања чињеница у Торину. Изненадило га је што поставља питања о свом штићенику: скаути клуба, свесни да је богатство младих талената Србије задивљујуће својом величином, пратили су га у раним тинејџерским годинама. Имали су праву идеју, али осам година касније Влаховић их је заобишао преласком у великане њиховог града.

Највећи европски клубови посматрали су како Влаховић постаје најмлађи професионалац Партизана икада и добија дрес са бројем 9 месец дана након што је напунио 16 година. Постигао је свој први сениорски гол у року од неколико недеља, али ће успети само три пре него што је Фиорентина скочила. Месеци између његовог потписивања прелиминарног уговора, формализованог у јуну 2017. пре него што је почео на његов 18. рођендан следећег фебруара, и доласка у Тоскану били су праћени повредама и разумљивом нервозом.

Свако изгубљено време је одавно надокнађено. Влаховић је постигао 44 гола у италијанском врху за Ла Виолу, проглашен је за њеног најбољег младог играча у сезони 2020-21 и држао је главу изнад Јувеових олујних вода са бољим од гола у свакој другој утакмици. Он се диви Кристијану Роналду и Златану Ибрахимовићу: нико још не би могао да каже да је ту, али постоје елементи и једног и другог у његовом оквиру, додиру, снази и варијацији његове завршнице.

Код Алтине, Перишић је желео да Влаховићу повери дрес са бројем 10. Замишљено је као награда за његове наступе и натприродне лидерске вештине: тренер га је сматрао најзначајнијим у фудбалу.

Мораће да се задовољи дресом са бројем 18 када се Србија суочи са Бразилом; Александар Митровић, још један Партизанов производ у изузетној форми и шест година старији од њега, не показује знаке да се одрекне жељеног броја. Чињеница да Драган Стојковић, селектор репрезентације, може да позове двојицу нападача оваквог калибра, указује на изузетан успех, иако су обојица гајили муке у припремама за овај турнир. Лука Јовић, у суштини Влаховићева замена у Фиорентини, није лоша резерва.

Србија изгледа опремљена за свој најбољи погодак до сада на Светском првенству, узбудљив, али избалансиран тим који такође укључује играче попут Сергеја Милинковић-Савића и Филипа Костића, иако ће се можда суочити са свемогућим поразом са старим непријатељем Швајцарском за место у финалу.

Можда једна од ретких ствари која недостаје Влаховићу, који је постигао девет голова за Србију, јесте победнички допринос против врхунске репрезентације.
 


# фудбал Душан Влаховић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима