Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

SO Aleksinac traži da se vrati Opštinski sud

rss

11.08.2012. Izvori: Opština Aleksinac, Radio Aleksinac

Na danas održanoj osmoj sednici SO Aleksinac usvojeno je svih 7 tačaka dnevnog reda.

Pošto je Ministarstvo pravde najavilo izmene Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, opština Aleksinac će podneti zahtev za vraćanje Opštinskog suda našem gradu.

SO Aleksinac traži da se vrati Opštinski sud

Odbornici Skupštine potvrdili su mandate šestoro odbornika, a onda i usvojili predlog inicijative Skupštine opštine Aleksinac za pokretanje postupka izmene Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, kojim bi se predvidelo osnivanje Osnovnog suda, Osnovnog javnog tužilaštva i osnivanje Prekršajnog suda u Aleksincu za teritorije opština Aleksinac i Ražanj, sa sudskim jedinicama u Ražnju.

Opozicija je napustila zasedanje, a bivšem predsedniku Opštine, Ivanu Dimiću, nije dozvoljeno da se obrati sa govornice.

S obzirom da postoji veliki broj problema u ostvarivanju prava građana opština Aleksinac i Ražanj kod pravosudnih institucija i da svoja prava ostvaruju u daleko nepovoljnijim i otežanijim uslovima nego što je to bilo do donošenja Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, usvojeni predlog Skupštine biće prosleđen Ministarstvu pravde Republike Srbije.

Pošto je Ministarstvo pravde najavilo izmene Zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava, opština Alesksinac će podneti zahtev za vraćanje Opštinskog suda našem gradu.

Predsednik SO Aleksinac Grujica Veljković je istakao da je ova odluka veoma bitna za sve građane opštine Aleksinac, a da će koristi, ukoliko do promena dođe, imati i stanovnici opština Ražanj i Sokobanja.

Vraćanje Opštinskog suda u Aleksinac bi u mnogome olakšalo i pojeftinilo vođenje postupaka jer sudije, advokati i parničari ne bi morali svakog dana da odlaze za Niš. Potporu lokalnoj vlasti dala je i grupa advokata koja se priključila ovoj inicijativi.

Veljković je najavio da će lokalna vlast pokušati da vrati što više institucija u Aleksinac, ali da je konačan ishod takvih inicijativa neizvestan jer o tome odlučuje Narodna skupština Republike Srbije.

Podsećamo, Aleksinac je je imao hram sudske vlasti još od 1836. godine, a pored Opštinskog, jedno vreme je imao i Okružni sreski sud.

Današnje zasedanje lokalnog parlametna proteklo je bez odbornika opozicije koji su napustili sednicu.

Odbornici DSS-a i DS-a su napustili zasedanje SO smatrajući da su navodno prevareni prilikom dogovora oko određivanja dnevnog reda.

Naime, oni su očekivali da prva i jedina tačka zasedanja bude vezana za status Opštinskog suda, a ne da se ona nađe na sedmom mestu iza potvrđivanja mandata novim odbornicima.

Šef odborničke grupe DS-a u SO Aleksinac, Dragoljub Cvetković, naveo je da nije ispoštovan jučerašnji dogovor šefova odborničkih grupa sa predsednikom Skupštine i optužio Grujicu Veljkovića da je obmanuo poslanike.

Cvetković je dodao da je želeo da ovaj saziv lokalnog parlamenta iskoristi kako bi se na njemu raspavljalo i o aktuelnom stanju u poljoprivredi i eventualnom proglašenju elementarne nepogode zbog suše, međutim to nije učinjeno.

- Nakon dobijanja dnevnog reda, videli smo da je razlog sazivanja sednice drugi. Reč je o propustu koji je na prethodnoj sednici učinio predsednik Skupštine i skupštinska služba – nisu verifikovali ostavku mandata odbornicima koji su izabrani iz redova vladajuće koalicije za direktore javnih preduzeća naše opštine.

Cvetković kaže i da je sadšnja vlast načinila presedan kada šefu odborničke grupe DSS-a Ivanu Dimiću, iako je to njegovo pravo, nije dozvolila da se sa skupštinske govornice obrati odbornicima i građanima.

Revoltirana takvom odlukom i, po Cvetkovićevom mišljenju, nedemokratskim ponašanjem sadašnje vladajuće većine, opozicija je napustila zasedanje.

On takođe od predsednika Skupštine traži da pre svake sednice obavi konsultacije sa šefovima odborničkih grupa i dodaje da opozicija poštuje novu vlast, ali da očekuje minimum poštovanja vlasti prema opoziciji.

video...

Komentara: 0


# Aleksinac Dragoljub Cvetković opština Grujica Veljković Ražanj Narodna skupština SO Aleksinac
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}