Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačke novosti: Pijaca na trotoaru, inspekcija ćuti

rss

29.08.2011.

Nakon što je aleksinačko Komunalno preduzeće odredilo da se za potrebe prodaje sezonskog voća i povrća koristi prostor van Zelene pijace, na trotoaru, bez tezgi, sanitarnih uslova i pored dva kontejnera, na zahtev Aleksinačkih novosti da prokomentarišu prodaju pod ovakvim uslovima oglušili su se svi nadležni inspektori u Aleksincu i Nišu. Svoje mišljenje prosledio je jedino pomoćnik ministra poljoprivrede, Ranko Dragnić.

Aleksinačke novosti: Pijaca na trotoaru, inspekcija ćuti

Pitanje koje su kolege iz Aleksinačkih novosti postavile svim inspektorima u Aleksincu i Nišu, od sanitarnih preko komunalnih do poljoprivrednih, vrlo je jednostavno:

- Da li prostor u ulici Vuka Karadžića, koji je Komunalno preduzeće odredilo za prodaju sezonskog voća i povrća, ispunjava sanitarne uslove?

Svi inspektori, njih desetak, objasnili su ljubazno da nisu nadležni i uputili nas na Ministarstvo poljoprivrede, tačnije na Sektor poljoprivredne inspekcije.

Doduše, jedan od poljoprivrednih inspektora iz Niša objasnio je da je kolega koji je nadležan za promet ove vrste prehrambenih proizvoda trenutno na godišnjem odmoru. Primedbu novinara da je to isto kao kad bi Deda Mraz otišao na odmor za Novu godinu, prečuo je i izdiktirao brojeve Ministarstva.

Aleksinačke novosti su prosledile fotografije u Ministarstvo i dobili sledeći odgovor od gospodina Ranka Dragnića, inače načelnika Sektora.

- U vezi Vašeg pitanja i dostavljenih fotografija o obavljanju ulične prodaje prehrambenih i neprehrambenih proizvoda upućujem Vas na odredbe Zakona o trgovini (Sl.glasnik RS, br. 53/2010 ). Prema članu 25. Zakona o trgovini, a koji se primenjuje od 01.01.2011. godine Pijaca je posebna tržišna institucija koja se bavi organizovanjem trgovine na malo, putem uređivanja, održavanja i izdavanja specijalizovanog prostora za obavljanje pijačne prodaje robe, kao i pratećih usluga.

Pijačna prodaja obuhvata prodaju robe naročito na tezgama, boksovima ili posebnim prodajnim objektima, i to svežih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, proizvoda domaće radinosti i zanatskih proizvoda, druge robe široke potrošnje, kao i pružanje pratećih usluga. Znači isključivo u "pijačnom prostoru".

Pijaca je pravno lice, registrovano za obavljanje delatnosti organizacije pijačne prodaje, u skladu sa propisima o registraciji privrednih subjekata.

Prodaju na pijaci obavljaju trgovci, znači registrovana pravna lica i preduzetnici, kao i fizička lica iz poljoprivrednih gazdinstava.

Pijaca je po ovom Zakonu dužna da:

1) Jasno obeleži i izdvoji pijačni prostor od okolnog prostora, kao i da vidno istakne dane i vreme pijačne trgovine;

2) Obezbedi vagu na kojoj se vrši provera mase kupljene robe (kontrolna vaga), da je jasno označi na mestu njenog nalaženja i da omogući lak pristup toj vagi;

3) Obezbedi da lica koja prodaju robu na pijaci imaju svojstvo trgovca;

4) Obezbedi uslove za prisustvo i rad nadležnih inspekcija za sve vreme pijačne trgovine.

U vezi Vašeg pitanja da li je prodaja prehrambenih proizvoda na ulici ili trotoaru sanitarno ispravna, odgovor je da naravno nije i da je rizik svake vrste (zdravstveni, sanitarni, ekonomski i dr.) na svakom građaninu - potrošaču ukoliko kupuje takvu robu na takvim mestima, napisao je gospodin Dragnić.


Novinari Aleksinačkih novosti su pokušali da pribave mišljenje i razloge o određivanju ovog prostora, na ovaj način, za prodaju sezonskog voća i povrća od strane direktora Komunalnog preduzeća, ali nisu uspeli da ga do petka popodne kontaktiraju.

Komentara: 0


# fotografija pijaca ministarstvo poljoprivrede Deda Mraz
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}