Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У пензију и са 15 година стажа

rss

06.01.2010. Блиц

Први закон о Народној скупштини омогућиће народним посланицима да са 55 година живота, 15 година стажа и три мандата могу да оду у пензију.

У пензију и са 15 година стажа


Први закон о Народној скупштини би требало да буде усвојен већ крајем јануара. Уколико закон ступи на снагу, посланичка пензија износиће најмање 84.000 динара, а предвиђена је и могућност примања отпремнине, пише "Блиц".

Посланици ће моћи да оду у пензију и са 50 година живота, али са најмање 30 година стажа и три мандата у Скупштини. Нацрт закона предвиђа исту могућност и уколико народни посланик има 35 година стажа и три мандата у парламенту.

"Било је удара на Скупштину и посланике, често из демагошких разлога, а да то нисмо заслужили. Постоје посланици који живе само од рада у парламенту. Уколико буде прихваћена ова законска одредба, нећемо бити једини у Европи. Такво решење познају и многе друге земље“, каже Небојша Ранђеловић, посланик Либерално-демократске партије и члан радне групе која је припремила нацрт овог закона.

Тешко је проценити колико би посланика по овом решењу задовољило услове за одлазак у пензију, али је јасно да таквих највише има у редовима Српске радикалне странке и Демократске странке Србије, где је највиши просек старости.

Радикали за сада не желе да се изјашњавају о овој могућности, али додају да постоји велики проблем са људима који имају 55 година и који након истека посланичког мандата не могу да нађу посао.

"Било је раније таквих предлога, али су од њих увек одустајале демократе. Образложење им је било да још није дошло време за такав закон. Видећемо да ли ће сада бити довољно храбри да га изгурају", каже Зоран Красић, посланик Српске радиклане странке.

Некадашњи посланици требало би да примају пензију у висини од 80 одсто од посланичке плате и паушала. Данас њихова укупна примања износе најмање 105.000 динара. Уколико би у овом тренутку отишли у пензију, примали би чек од најмање 84.000 динара.

"Ово још није коначно решење, али сматрам да је у реду да људи који су девет или 12 година били посланици добију то право. Они за то време изађу из струке и касније је тешко да се у њу врате", рекла је Нада Колунџија, шефица посланичке групе "За европску Србију".

Немања Ненадић, програмски директор "Транспарентности Србије", каже да је оваква одредба "помало необична", поготово што не захтева заснивање радног односа.


Интересантни коментари:
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=402320
http://www.aleksinac.net/vesti/hronika/od-skupstine-srbije-naplatio-55000-evra.html

Извор фотографије:
http://misha.blog.rs/blog/misha/generalna/2009/02/13/narodna-skupstina-psihijatrija-srbije


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима