Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Основано удружење против експлоатације шкриљаца

rss

22.01.2012. Извор: Алексиначке новости

У Алексинцу је, у суботу увече, одржан иницијативни скуп за формирање еколошког удружења, које ће превасходно имати за циљ да грађанима Општине предочи све еколошке последице које би могле да буду изазване евентуалном експлоатацијом и прерадом уљних шкриљаца.

Основано удружење против експлоатације шкриљаца

Двадесеторо Алексинчана, окупљених у сали хотела "Шуматовац", сложило се након двосатног скупа, да је еколошко удружење неопходно Алексинцу и због низа других проблема и да је град тренутно на раскрници са које лако може да крене у потпуно уништење.

Професор предмета механика флуида на Факултету заштите на раду, мр Иван Јањић, навео је да не постоји чиста технологија за прераду уљних шкриљаца и да тако нешто не би било изводљиво, због законских норми, покренути нигде у Европи и да је питање до када ће Европска унија дозволити Естонији да се бави прерадом.

То је најпрљавија и најопаснија технологија и инспираторима ове идеје у Србији се очигледно страшно жури. Поставља се логично питање: зашто баш сада?

Србија једноставно нема стручњаке за технологију прераде шкриљаца и сви професори који су били у Алексинцу у пратњи министра Дулића, да би уверили грађане и општинске власти да је прерада безопасна, једноставно нису довољно компетентни за ту тему.

О компетентности министра довољно говори његова изјава да је уљани шкриљац "један обичан камен".

Евентуална прерада би поред општине Алексинац угрозила и много шире подручје све до Крушевца, Сокобање и Ниша, а у догледно време и сав Црноморски слив. О Моравици и Бованском језеру да не говоримо. Невероватно, али очигледно је да многе моје колеге, које су тога свесне, ћуте.

Звучи парадоксално, али еколошки гледано, боље је изградити и нуклеарку у близини, него покренути прераду шкриљаца - каже Јањић.

На скупу је закључено да неки од локалних политичара већ покушавају да покупе политичке поене на ову тему, иако не знају апсолутно ништа о технологији прераде, већ "пијачарском" математиком у медијима рачунају будућу добит. Овакво понашање може бити врло штетно јер ће негативно утицати на формирање свести код грађана о опасности од прераде шкриљаца. Иако је оцењено да је то њихово право у политичкој борби и да ће активности удружење бити изван политичких дискусија, представници удружења ће на све политикантске изјаве одговорити аргументима и доказима у циљу потпуне презентације чињеница грађанима општине Алексинац.

На крају састанка, утврђен је радни назив удружења "Еко-Ал" и формирана седмочлана радна група, са задатком да у најкраћем могућем року изради статут удружења и припреми оснивачку скупштину, која се очекује у фебруару.



#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима