Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Једни мучили, други штитили

rss

22.05.2008. www.novosti.rs

Удружење „Вуковар 1991.“ предало је у четвртак тужиоцу за ратне злочине Србије Владимиру Вукчевићу кривичну пријаву против команданта и стражара у „пет логора“ у Србији који су мучили и убијали хрватске заробљенике, изјавио је председник тог удружења Зоран Шангута.

У тужби су наведена имена 54 припадника ЈНА, који су, током оружаног сукоба у Хрватској „злостављали и убијали Хрвате у логорима“ у Сремској Мировици, Нишу, Алексинцу, Београду, Стајићеву и Бегејцима, где је било заробљено од 8.000 до 10.000 људи, рекао је Шангута на конференцији за новинаре
коју је организовао Фонд за хуманитарно право.

Он је пренео обећање Вукчевића да ће бити утврђена истина и да ће сви они који су у тим злочинима учествовали бити процесуирани.

Шангут, који је и сам био заробљеник у Стајићеву и Сремској Митровици, рекао је да је међу браниоцима Вуковара било и стотинак Срба, који су такође завршили у тим логорима.

Он је истакао да нису сви чувари у тим логорима мучили, већ да су им многи од њих помагали и покушали да их сачувају од оних који су вршили злочине, па да је зато потребно утврдити истину ради будућности и жртава.

Погледајте још:
http://www.aleksinac.net/aleksinac/logor.html


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима