Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U porti crkve Svete Trojice obeležena je 143. godišnjica Boja na Gornjem Adrovcu

rss

02.09.2019.

U ponedeljak, 2. septembra pomenom palim žrtvama i polaganjem venaca na spomen-obeležje pukovniku Rajevskom u porti crkve Svete Trojice otpočelo je obeležavanje 143. godišnjice Boja na Gornjem Adrovcu.

U porti crkve Svete Trojice obeležena je 143. godišnjica Boja na Gornjem Adrovcu

Vence su položile delegacije Opštine Aleksinac, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, brojna udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, boračkih i nevladinih organizacija, kao i političkih stranaka.

Boj na Gornjem Adrovcu odigrao se 1. septembra 1876. godine u okviru Prvog srpsko-turskog rata. Nakon poraza na Šumatovcu, Kerim-Pašina vojska bila je primorana da se povuče i pređe na levu obalu Južne Morave, u nameri da obiđe Aleksinac i nastavi ofanzivu prema severu.

Ova bitka čuvena je po tome što je u njoj poginuo ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je u Srbiju došao zajedno sa nekoliko hiljada ruskih dobrovoljaca, i koji je, po mnogim istoričarima, Tolstoju poslužio kao ispiracija za lik grofa Vronskog u čuvenom romanu Ana Karenjina. Na mestu gde je poginuo podignuta je crkva Svete Trojice, u narodu poznata kao Ruska crkva ili Crkva ljubavi, a njegova sudbina ostaće simbol dubokog prijateljstva između dva naroda.

Tekst i fotografije: Opština Aleksinac


# Gornji Adrovac Nikolaj Rajevski vojska jubilej Sv. Trojica crkva Svete Trojice
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima