Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Renoviran deo Doma u Kulini i izgrađeni novi paviljoni

rss

02.11.2023. Južne vesti

Deo Doma za smeštaj odraslih u Kulini je renoviran, kažu da su izgrađeni i ženski i muški paviljon i da sledi renoviranje još jednog, zajedno sa kuhunjom i pekarom, a ukupna ulaganja u ovu ustanovu socijalne zaštite su veća od milijardu dinara. Otvaranju renoviranog Doma u Kulini prisustvovao je danas i ministar za socijalna pitanja Nikola Selaković koji je ocenio da je to "slika i prilika koliko Srbija napreduje".

Renoviran deo Doma u Kulini i izgrađeni novi paviljoni

Da će paviljoni u Domu za smeštaj odraslih "Kulina" dobiti novu fasadu, krov, stolariju i instalacije, kao i paviljone, a da će u rekonstrukciju biti uloženo više od 870 miliona dinara, najavljeno je pre dve godine, a kažu da je deo planiranih radova sada završen.

Na dan domske slave Sveti Luka renovirani objekti su otvoreni, a tome je prisustvovao i ministar Selaković.

Vlada Republike Srbije je preko Ministarstva za javna ulaganja, ranije Kancelarije za javna ulaganja, uložila milijardu i 45 miliona dinara. Samo u ovoj godini Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u nabavku tehničke opreme, najviše za kabineta fizikalne terapije, ali i druge tehničke opreme neophodne za rad ove ustanove izdvojilo je 35 miliona dinara, dakle, kada sve saberete to je milijardu i 70 miliona dinara - rekao je Selaković.

Centralni i potkrovlje prvog ženskog paviljona su renovirani, navode iz Ministarstva, a izgrađeni još jedan za korisnice i muški paviljon.

Sledi nam potpuno renoviranje D paviljona, zajedno sa kuhinjom, pekarom. To je, dakle, ono što je ostalo, još su uređenje i kućica za deinstitucionalizaciju i pripremu onih korisnika koji mogu da budu u nekom stepenu samostalniji - naveo je ministar.

Nakon obilaska uređenog Doma u Kulini ministar je ocenio da ni u čemu ne zaostaje za najrazvijenim državama zapadne, centralne ili severne Evrope, a očekuje se da bolje uslove za život ubuduće imaju korisnici koji su u teškom zdravstvenom stanju, kao i zaposleni koji o njima brinu.

Mogu slobodno da kažem da kada se uporedi naš bruto društveni proizvod, kada se uporede naša izdvajanja u socijalnu zaštitu i izdvajanja u tim državama - ovaj paviljon, ali i ovaj dom sve više i više prednjači u odnosu na te ustanove u razvijenom delu sveta - poručio je Selaković.

Njegov utisak je takođe i da je to "samo jedan od primera, jedna slika i prilika koliko Srbija napreduje", te da će zato biti i više para za socijalnu zaštitu građana.

Istakao je i da ulaganja ne znače samo za tehničko opremanje i bolje uslove u ustanovama socijalne zaštite, već i za uslove rada zaposlenih, a od 1. oktobra su i negovateljice dobile 5, 5 % povećanje plata.

Izvor:Južne vesti

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja


# Nikola Selaković Dom Kulina renoviranje
@selakovicnikola @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima