Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica<< < 2  3  4  5  6  7  8  9 > >>Ukupno: 8051  Displaying: 41 - 50

Istorija doseljavanja Rusa u Aleksinac

Boža Marković 12.11.2020.

Doseljavanje Rusa u Aleksinac započeto je posle Oktobarske revolucije 1917. u Kraljevinu Srbiju, a nastavljeno je kasnije u Kraljevinu SHS, a traje i danas. Tema ovog teksta su beli Rusi, tj. belogardejci doseljavani posle 1917. godine. Neki Rusi živeli su i pre toga u Aleksincu, u 19. veku, o čemu svedoče nadgrobni spomenici na starom aleksinački groblju-Baturovcu, kojih postoje po našem saznanju za dve porodice.

Opširnije

Komentara: 0

Komunalci umesto da prazne kante, oni ih lome

Aleksinac.net 11.11.2020.

Od svih javnih kompanija, naši sugrađani se najviše žale na Komunalno preduzeće. Đubreta je na sve strane, kontejneri prepuni se ne prazne danima, a sada su počeli i da lome kante, umesto da ih prazne.

Opširnije

Komentara: 1

Radnici Doma u Kulini traže novac za prekovremeni rad sa kovid pacijentima

Južne vesti 11.11.2020.

Dok je Dom u Kulini bio u karantinu zbog kovida, neki radnici mesec dana nisu odlazili svojim kućama, radili su danonoćno kako bi sačuvali živote korisnika, ali za to nisu plaćeni, svedoči medicinska sestra Aleksandra Denić. Kao predstavnik Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti traži da svi radnici budu adekvatno plaćeni za prekovremeni rad sa kovid pacijentima, ali i da se konačno reši status zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

Opširnije

Komentara: 0

Aleksinčani i Nišlije stajali u redu da doniraju krv

Aleksinac.net 10.11.2020.

Danas su u Aleksincu i Nišu održane vanredne akcije dobrovoljnog davanja krvi koja je neophodna za devojčicu Teodoru Mladenović iz Grejača koja je u subotu povređena u udesu.

Opširnije

Komentara: 0

Epidemiološka situacija u Aleksincu je pogoršana

Opština Aleksinac 10.11.2020.

Na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije donete su nove mere zbog povećanja broja zaraženih na teritoriji Aleksinca.

Opširnije

Komentara: 4

Apel za skupljanje krvi za pomoć povređenoj Teodori

10.11.2020.

Pozivamo sve dobrovoljne davaoce krvi da se prijave za humanitarnu akciju koju organizujemo u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi.

Opširnije

Komentara: 0

Saobraćajna nezgoda u Grejaču: Autobus teško povredio devojčicu

10.11.2020.

U selu Grejaču juče oko 15 časova se dogodila saobraćajna nezgoda gde je autobus firme "Dojčinović" udario devojčicu 6 razreda koja je tom prilikom zadobila teške telesne povrede opasne po život.

Opširnije

Komentara: 0

Stradanje Sovjeta kod Lutvine česme nadomak Aleksinačkog Rudnika

Boža Marković 09.11.2020.

Aleksinac i okolina su vekovima bili u centru skoro svih ratnih globalnih i lokalnih ratnih zbivanja. U svemu tome mnogo je krvario i dao veliki broj žrtava, ali i Rusi i Sovjeti su stradali za nas na ovim prostorima i širom zemlje. Naravno, stradali su i Srbi za našu braću, ali o tome drugim povodom.

Opširnije

Komentara: 0

Kako rešiti problem đubreta u Moravici

Aleksinac.net 08.11.2020.

Na samom kraju svog toka, Moravica, pre ulaska u Južnu Moravu, je pretrpana đubretom!

Opširnije

Komentara: 2

Ubedljiva prva pobeda mladog tima KK Napredak

Aleksinac.net 07.11.2020.

Prva pobeda kadeta KK Napredak, u utakmici regionalne lige mlađih kategorija, protiv Marinosa iz Niša, učesnika kvalitetne lige Srbije, ubedljivim rezultatom 90:61.

Opširnije

Komentara: 2

<< < 2  3  4  5  6  7  8  9 > >>Ukupno: 8051  Displaying: 41 - 50

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}