Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nauka i tehnika

Dostignuća ljudskog uma
<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Ukupno: 92  Displaying: 21 - 30

Vladan Mladenović izabran u Nacionalni prosvetni savet

04.11.2015.

Na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije za člana Nacionalnog prosvetnog saveta, na predlog Društva fizičara Srbije, izabran je Vladan Mladenović iz Aleksinca, zaposlen kao nastavnik fizike u OŠ „Ivan Vušović“ u Ražnju i u Aleksinačkoj gimnaziji.

Opširnije

Komentara: 8

Deset svetskih zagonetki za koje ni naučnici nemaju ključ

Marko Jovanović 27.10.2015.

Istorija naše planete je puna neverovatnih misterija i zagonetki. Ni ceo ljudski život nije dovoljan da se one razjasne.

Opširnije

Komentara: 0

Promocija zbirke zadataka Milana Dinića

14.09.2015.

U četvrtak 10.9.2015. u multimedijalnoj sali osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ na Aleksinačkom Rudniku održana premijerna promocija knjige „Zbirka zadataka i testova iz informatike i računarstva“ autora Milana Dinića, profesora informatike i računarstva.

Opširnije

Komentara: 4

Pametnije proteze će još brže pomoći ljudima

Dr Marko Jovanović 23.03.2015.

Paraolimpijci su već u stanju da rade neverovatne stvari - Skot Rirdon , najbrži čovek sa jednom nogom na svetu, može da istrči 100 m za 12,14 sekundi, tek nešto više od 2 sekunde sporiji od Usain Bolta . Sada UNSB Inženjering doktorant Stejsi Rignej se radi na tome da on i drugi paraolimpijci, budu još brži. Iako protezni udovi su korišćeni od kasnih 80-ih, većina istraživanja o njima je bila usmerena da budu jači i lakši. Ali još uvek ima veoma malo razumevanja kako oni utiču na hod…

Opširnije

Komentara: 0

Aleksinački nastavnici o novim tehnologijama u obrazovanju

04.03.2015.

Na međunarodnoj konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju“ koja je održana 27. i 28. februara ove godine u Beogradu, među pedesetak predavača iz Srbije, regiona i Velike Britanije, našlo se i dvoje aleksinačkih nastavnika.

Opširnije

Komentara: 0

Mantis rakovi mogu da vide kancer i naučnici su stvorili kameru koja može isto

Dr Marko Jovanović 11.01.2015.

Naučnici sa Univerziteta u Kvinslend u Australiji otkrili su da mantis rakovi imaju neverovatno korisne sposobnost. Morska stvorenja mogu da vide različite vrste raka, kancera, u našim telima. I oni su sada pokušavaju da repliciraju tu sposobnost u fotoaparatu koji bi eventualno trebalo biti ugrađen u pametne telefone (smartphone). Mantis rakovi mogu videti kancer i aktivnost naših neurona, jer imaju jedinstvene oči, poznate kao složene oči. Ova vrsta oka je vrhunski podešen da otkrije…

Opširnije

Komentara: 0

Ruska kompanija želi da napravi bazu na Mesecu

Dr Marko Jovanović 11.01.2015.

Ruska privatna kompanija je objavila da ima potencijal za izgradnju zgrade, vredne 9,3 milijarde američkih dolara, kao ljudska baza na Mesecu.

Opširnije

Komentara: 0

Novi kišobran stvara polje vazduha da vas zaštiti od kiše

Dr Marko Jovanović 05.01.2015.

Da li je ovo kraj nezgodnih i glomaznih kišobrana? Dizajneri u Kini su se udružili sa studentima da izmisle bolju vrstu kišobranom, uređaj koji stvara polje vazduha oko vas da vas zaštiti od kiše.

Opširnije

Komentara: 1

Mentalna aritmetika: Dečja pamet kao digitron

Bojana Caranović, Novosti 13.11.2014.

Otvorena prva škola za obuku po Suan Pan metodi. Sabiraju i oduzimaju trocifrene brojeve za nekoliko sekundi bez pomagala

Opširnije

Komentara: 4

Solarne zemunice u Srbiji 1. deo - princip gradnje

samogrejnekuce.com. 05.10.2014.

Čitali ste o kući u Velsu, koja liči na kuću Hobita i o Hobitonu na Novom Zelandu. Zajedničko za ove kuće je da su niskoenergetske i da su građene kao zemunice.

Opširnije

Komentara: 0

<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Ukupno: 92  Displaying: 21 - 30

Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima