Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Veče muzike i elegancije - XIII smotra horova, orkestara i kamernih ansambala

rss

19.05.2022. Boža Marković

U punoj dvorani Centra za kulturu i umetnost Aleksinac sinoć je održana XIII smotra horova, orkestara i kamernih ansambala, a pod pokroviteljstvom Opštine Aleksinac.

Veče muzike i elegancije - XIII smotra horova, orkestara i kamernih ansambala

Organizator OMŠ "Vladimir Đorđević" iz Aleksinca obnovio je ovu manifestaciju krajem prve dekade ovog veka nastavljajući nekadašnje smotre horova i orkestara, a u takmičenje su uvršćeni i kamerni ansambali, tako da je ovo 13. smotra u ovom obnovljenoj aktivnosti.

Započete smotre 1969. koje su trajale skoro do pred kraj osamdesetih godina prošlog veka vodili su Jovica i Mirjana Gavrilović, Tomislav Bratić, Živadin Živković, Dragiša Dačić i profesori i nastavnici muzičkog vaspitanja svih srednjih i osnovnih škola i OMŠ, koje su skoro sve učestvovanje u ovim smotrama. 

Smotre su organizovane u gradskim školama i centralnim školama po prigradskim naseljima i selima i organizacija je poveravana tim sredinama kako bi se kultura razvijala izvan grada.

Za to vreme muzički život učenika je bio skromniji, mada je pri Radničkom univerzitetu, preteči Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, radila OMŠ, koja je danas organizator smotre, a iz koje su potekli mnogi značajni muzičari.

Pored toga bila su muzička takmičenja, koja su se organizovala nakon kvalifikacija na opštinskim takmičenjima, u većim gradovima. 
O jednom takvom takmičenju u Prištini pričao nam je Živadin Živković. Išlo se tada vozom. 
U to vreme bila je aktuelna prestonička muzička atrakcija "Vozom u operu". Nije bilo generacije Učiteljske škole i Aleksinačke gimnazije koja nije učestvovala u ovim muzičkim izletima.

Na večerašnjoj smotri, koja je bila revijalnog karaktera, učestvovalo je osam horova i orkestara. Svaki od nastupa bio je osoben, specifičan, sa probranim muzičkim numerama, domaćih i stranih autora, i svojstvena svojoj kategoriji. Svaki nastup u okviru svog nivoa pokazao je zavidan doživljaj. Nema sumnje da su najbolji bili oni muzički opredeljeni i koji se muzikom bave kao profesijom.

Primetan je veliki broj novih mladih profesora muzike koji se bave svojom profesijom, a koji su se pojavili večeras u ulozi dirigenata svih horova  i orkestara.

Nikoga ne bi smo izdvajali, ali pomenimo ko su ti ljudi: Bratislav Mladenović, dirigent Hora OMŠ "Vladimir Đorđević" Aleksinac, Marko Jelenić, direktor i vođa orkestra ove OMŠ, Marko Stevanović, dirigent Hora "Pevnica" Aleksinac, rukovodilac Aleksinačkog gradskog orkestra Marko Jelenić, dirigent Hora OŠ "Vuk Karadžić" Žitkovac Milan Petković, autor Himne ove škole, ali i "Ekološke himne" i dr., dirigent Hora i orkestara Aleksinačke gimnazije Ivana Lukić, dirigent hora CKU Aleksinac Milja Milovanović i dirigent Aleksinačkog mešovitog hora "Šumatovac" Aleksinac Dimitrije Golubović.

Mnogi od njih su se oprobali kao kompozitori i autori aranžmana što je potvrđeno mnogobrojnim priznanjima, a o Aleksincu se govori sa poštovanjem. Mnogo je muzičara (Minta Aleksinački), doktora muzike (Marko R. Aleksić, Marina Gavrilović) koji su uspeli i proneli slavu Aleksinca u zemlji i inostranstvu, zahvaljujući muzičkim osnovama koje su dobili u gradu pod Brđankom, koja je bila mesto okupljanja mladih i inspiracija za stvaranje. 

Ambasador u oblasti muzike bio je profesor muzike Jovica Gavrilović, osnivač i vođa mnogih orkestara i grupa, dirigent i aranžer, kojim putem ide Marko Jelenić.

Muzičku tradiciju Aleksinca predstavlja i nastavlja najstariji aleksinački hor: Aleksinački muzički hor "Šumatovac" koji je formiran 1887. godine, iako je tome prethodila inicijativa nastala odmah posle Prvog srpsko- turskog rata 1876. godine.

Odeće članova orkestara i horova bile su različitih boja i elegantne, ali kako je preovladavala crna odeća to za ovo veče kažemo da je bilo i veče elegancije. Ideju za ovaj dodatak naslovu izveštaja dala je jedna dama, koja prati skoro sve događaje u CKU Aleksinac. 


Napomenimo da je CKU bio suorganizator ovog muzičkog događaja.

Tekst i foto: Boža Marković

Komentara: 0


# muzika Tomislav Bratić Vladimir Đorđević OMŠ Marko Stevanović Jovica Gavrilović smotra horova
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima