Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Grejaču jedina fabrika za reciklažu stakla

rss

23.12.2011. Izvor: Tanjug

U okviru akcije "Očistimo Srbiju", u saradnji sa fabrikom za reciklažu "Grejač", danas je pokrenut projekat separacije i prikupljanja staklene ambalaže, a prvi kontejner je u dvorištu vlade Srbije postavio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

U Grejaču jedina fabrika za reciklažu stakla

Taj projekat će se proširiti, jer će "Grejač" početi sa podelom kontejnera, kanti i kesa lokalima, turističkim objektima i drugim generatorima otpada.

"Grejač" u Aleksincu je za sada jedina fabrika za reciklažu stakla u Srbiji, Makedoniji i BiH.

Povodom pokretanja tog projekta, Dulić je rekao da se staklo može reciklirati neograničen broj puta, dodajući da se reciklažom samo jedne staklene flaše uštedi dovoljno energije da sijalica od 100 vati svetli četiri sata.

On je naveo i da se reciklažom jedne tone stakla uštedi 40 odsto energije, 50 odsto vode potrebne za proizvodnu nove staklene ambalaže i pri tom se smanjuje zagađenje vazduha za oko 20 odsto.

"Ovim zaokružujemo akciju separacije, počeli smo sa papirom, pa potom sa baterijama, plastikom...", kazao je Dulić.

Podsećajući da su reciklažni centri u fazi izgradnje u 20-ak gradova u Srbiji, kao i da je već počela podela kesa za separaciju suvog otpada, on je najavio da će ih, do kraja februara, imati na raspolaganju žitelji svih 10 centralnih beogradskih opština, kako bi otpad mogli da odlože na odgovarajući način.

Dulić je naveo da su privrednim subjektima, hotelskim lancima i restoranima podeljene kese, kontejneri za sakupljanje otpada i da je cilj da se uspostavi sistem da se otpad koji može da se reciklira prosledi u reciklažne centre.

On je ukazao da je ključni problem reciklažne industrije ranije bio nedostatak infrastrukture i finansijskih sredstava, ali sada se stanje promenilo na bolje i omogućeni su povoljni krediti za reciklažnu industriju.

U zgradi Vlade Srbije obavlja se separacija različitih vrsta otpada na mestu nastanka, a prema rečima Dulića, 90 odsto staklenog otpada koji se generiše u zgradama i institucijama vlade šalje se na reciklažu.


Komentara: 0


#
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima