Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Margumski natpis" menja srpsku istoriju?

rss

31.07.2011. www.srpskadijaspora.info

Penzionisani arheolog u Jagodini Savo Vetnić kaže: Zaista fascinantno! Jasno je da je natpis pisan ćirilicom, ali ostaje dilema u kom vremenu. Pošto stil podseća na mezijski, moguće je da se radi o rimskoj pločici. Ako bi to pouzdano moglo i da se potvrdi, onda bi promenilo celokupnu istoriju!

«MARGUMSKI NATPIS» MENJA SRPSKU ISTORIJU?

Penzioner iz Jagodine Staniša Atanasijević otkrio zagonetan natpis na rimskoj opeci rađenoj između 1. i 6. veka naše ere

 


«MARGUMSKI NATPIS» MENjA SRPSKU ISTORIJU?

Pre pedeset i više godina na lokalitetu «Orašje» kod Dubravice, u blizini Požarevca, tim arheologa je pronašao brojne predmete iz praistorije, antike i srednjeg veka. O nadjenim predmetima se saznalo više tek 1982. godine, dolaskom arheologa Dragana Jacanovića za direktora Narodnog muzeja u Požarevcu. Kao mlad i znatiželjan čovek Jacanovića su zaintereovali nalazi odloženi u muzejske depoe i zaboravljeni. Naišao je tada i na dva fragmenta rimske opeke sa čudnim natpisom i ćiriličnim slovima D,V i I, dok druga slova do tada nikada nije ni video. Opeka je imala dimenzije 40x25 cm i debljine 4 cm. Na njoj je bilo ispisano oko 180 znakova, od kojih su 49 bili različiti. U dokumentaciji i izveštajima rukovodilaca iskopavanja sa lokaliteta u stručnim krugovima poznatom kao antički grad Margum, i tekstova dr Rastislava Marića, đorđa Manoa-Zisija i prof. Milutina Garašanina, koji su bili na čelu iskopavanja i tumačili latinske tekstove iz Marguma, arheolog Jacanović nije naišao na prateću dokumentaciju o ovoj opeci; pretpostavljao je da o opeci, koju je sada imao u rukama, tim stručnjaka nije mnogo znao.

Mladi arheolog se zainteresovao za poreklo nadjene rimske opeke i počeo da se raspituje kojoj vrsti pisma pripadaju. Arheolog Miroslava Mirković i stručnjak antike, bila je sigurna da se ne radi o latinskom i grčkom pismu, pa je zatraženo mišljenje stručnjaka za srednji vek. Ni epigrafičari se nisu složili oko toga: jedni su tvrdili da je u pitanju glagoljica, drugi da se radi o natpisu ćiriličnog porekla.

Zagonetni natpis na rimskoj opeci niko nije umeo da protumači!

Lingvista prof. Radivoje Pešić osamdesetih godina prošlog veka i sam se zainteresovao za rimsku opeku u Požarevcu. Bilo mu je čudno slovensko pismo na rimskoj opeci, znajući da lokalitet «Orašje» sadrži materijal Starčevačke kulture do polovine srednjeg veka. Vremensko poreklo Margumskog natpisa nije bilo moguće utvrditi a, da cela stvar bude i komplikovanija, preovladalo je mišljenje da je natpis nastao u srednjem veku, iako ne predstavlja srednjevekovno slovensko pismo!* Prilikom otkopavanja «čudne» opeke, na drugim predmetima rimskog doba otkriveni su tada i žigovi Klaudijeve i Flavijeve sedme, odnosno četvrte legije. Tekst natpisa bio je utisnut u svežu opeku pre pečenja u keramičkoj radionici, korišćene su pritom formule, skraćenice i ligature karakteristične za pismo Gornje Mezije krajem 2. i početkom 3. veka naše ere. Saznanja vezana za oblik i fakturu opeke, uputili su potom stručnjake da odgovor potraže u antici. Prilikom dekodiranja natpisa prof. Radivoje Pešić je naišao na reči koje su zastupljene i u rašansko-etrurskoj leksici, ali je natpis i dalje ostao zagonetka.

Posle svega rečenog ostaje pitanje: da li Margumski natpis predstavlja tajnu, vešto režiranu prevaru ili se, naprosto radi o poturenom falsifikatu? Do danas niko to nije.

Komentara: 0


# srednji vek
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}