Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nauka i tehnika

Dostignuća ljudskog uma



<<<12345>>>Ukupno: 95  Displaying: 21 - 30

Konkurs za izradu manastira Sveti Stefan u video igrici

Beta 08.11.2016.

Javna biblioteka "Vuk Karadžić" iz Aleksinca raspisala je konkurs u kome će osnovci sa teritorije ove opštine moći da se oprobaju u video igrici, a zadatak će im biti da izrade repliku kulturno-istorijskog spomenika.

Opširnije

Komentara: 2

Efikasnost učenja i transfer znanja u zavisnosti od okruženja

22.10.2016.

Realizacija projekta ”Efikasnost učenja i transfer znanja u zavisnosti od okruženja” počela 19. oktobra

Opširnije

Komentara: 0

Kuće od slame spadaju u ekološku gradnju

Ju eko RTV Subotica 06.12.2015.

U toku je izgradnja ekološkog objekta od slame i blata u Subotici. Reč je o prirodnim materijalima, koji se već nekoliko stotina godina koriste u Sjedinjenim američkim drvama i Evropu. Prema našim podacima preko 36.000 ovakvih “zdravih kuća” je izgrađeno u zemljama Evropske unije. Zbog velikih izolacionih kvaliteta slame, godišnje može da se uštedi na grejanju i do 75 odsto.

Opširnije

Komentara: 0

Vladan Mladenović izabran u Nacionalni prosvetni savet

04.11.2015.

Na jučerašnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije za člana Nacionalnog prosvetnog saveta, na predlog Društva fizičara Srbije, izabran je Vladan Mladenović iz Aleksinca, zaposlen kao nastavnik fizike u OŠ „Ivan Vušović“ u Ražnju i u Aleksinačkoj gimnaziji.

Opširnije

Komentara: 8

Deset svetskih zagonetki za koje ni naučnici nemaju ključ

Marko Jovanović 27.10.2015.

Istorija naše planete je puna neverovatnih misterija i zagonetki. Ni ceo ljudski život nije dovoljan da se one razjasne.

Opširnije

Komentara: 0

Promocija zbirke zadataka Milana Dinića

14.09.2015.

U četvrtak 10.9.2015. u multimedijalnoj sali osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ na Aleksinačkom Rudniku održana premijerna promocija knjige „Zbirka zadataka i testova iz informatike i računarstva“ autora Milana Dinića, profesora informatike i računarstva.

Opširnije

Komentara: 4

Pametnije proteze će još brže pomoći ljudima

Dr Marko Jovanović 23.03.2015.

Paraolimpijci su već u stanju da rade neverovatne stvari - Skot Rirdon , najbrži čovek sa jednom nogom na svetu, može da istrči 100 m za 12,14 sekundi, tek nešto više od 2 sekunde sporiji od Usain Bolta . Sada UNSB Inženjering doktorant Stejsi Rignej se radi na tome da on i drugi paraolimpijci, budu još brži. Iako protezni udovi su korišćeni od kasnih 80-ih, većina istraživanja o njima je bila usmerena da budu jači i lakši. Ali još uvek ima veoma malo razumevanja kako oni utiču na hod…

Opširnije

Komentara: 0

Aleksinački nastavnici o novim tehnologijama u obrazovanju

04.03.2015.

Na međunarodnoj konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju“ koja je održana 27. i 28. februara ove godine u Beogradu, među pedesetak predavača iz Srbije, regiona i Velike Britanije, našlo se i dvoje aleksinačkih nastavnika.

Opširnije

Komentara: 0

Mantis rakovi mogu da vide kancer i naučnici su stvorili kameru koja može isto

Dr Marko Jovanović 11.01.2015.

Naučnici sa Univerziteta u Kvinslend u Australiji otkrili su da mantis rakovi imaju neverovatno korisne sposobnost. Morska stvorenja mogu da vide različite vrste raka, kancera, u našim telima. I oni su sada pokušavaju da repliciraju tu sposobnost u fotoaparatu koji bi eventualno trebalo biti ugrađen u pametne telefone (smartphone). Mantis rakovi mogu videti kancer i aktivnost naših neurona, jer imaju jedinstvene oči, poznate kao složene oči. Ova vrsta oka je vrhunski podešen da otkrije…

Opširnije

Komentara: 0

Ruska kompanija želi da napravi bazu na Mesecu

Dr Marko Jovanović 11.01.2015.

Ruska privatna kompanija je objavila da ima potencijal za izgradnju zgrade, vredne 9,3 milijarde američkih dolara, kao ljudska baza na Mesecu.

Opširnije

Komentara: 0

<<<12345>>>Ukupno: 95  Displaying: 21 - 30

Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima