Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poljoprivrednice bez prava na trudničko

rss

01.12.2013. RTS

Ženama koje žive ne selu i bave se poljoprivredom uskraćeno je jedno od osnovnih prava, pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje i nadoknade. To pitanje nedavno je stiglo do poslanica u parlamentu i pokrenuta je inicijativa da se njihov problem reši.

Poljoprivrednice bez prava na trudničko

Tradicionalno žene na selu nemaju pravo na nasledstvo. Porodična gazdinstva retko se vode na njih. U lokalnoj vlasti skoro da i ne učestvuju, pa tako i ne čudi što im je uskraćeno jedno od osnovnih prava, pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje i nadoknade. To pitanje nedavno je stiglo do poslanica u parlamentu i pokrenuta je inicijativa da se njihov problem reši.

Njihovo radno vreme počinje u zoru, često se završava kasno uveče. Doprinose za peniziono i invalidsko redovno uplaćuju.

„Ja sam prijavljena, znači osigurana sam preko supruga i oni smatraju da ja nemam nikakvo pravo. Onda većina žena, ne samo ja, znači svesne smo toga, jer to je ta priča koju svima kažu, i onda niko i ne pokušava toliko i ne traži, jer smatra da ako je na selu nema nikakvo pravo“, priča poljoprivrednica Milena Savić.

Priča Milene iz Kormana kod Aleksinca nije usamljen slučaj.

„Ukoliko je ona osigurana preko poljoprivrednog gazdinstva, jer ona sve vreme radi na tom svom imanju, a pored toga je majka, pored toga ima možda neku drugu trudnoću, zar nije najnormalnije da ona zapravo ne uživa ista prava kao i bilo koja druga zaposlena žena“, pita Snežana Živadinović iz Društva za razvoj kreativnosti.

Žene poljoprivrednice i njihova prava ne prepoznaje nijedan zakon koji uređuje tu oblast.

Biljana Hasanović Korać iz Ženske parlamentarne mreže kaže da su propisi koji regulišu penziono i zdravstveno osiguranje poljoprivrednika više puta menjani u prethodnom periodu.

„Uglavnom se akcenat stavljao koje obaveze da plaća nosilac domaćinstva, svi članovi domaćinstva i izgubilo se iz vida prosto to pravo žena na nadokandu za porodiljsko odsustvo one koje se bave poljoprivredom“, kaže Biljana Hasanović Korać.

Poslanice u okviru Ženske parlamentarne mreže pokrenule su inicijativu da se to pitanje uredi Zakonom. Međutim, iako je jasno propisano na koji način one mogu da uplaćuju državi doprinose, ostaje da se nadležni dogovore kako će njima biti isplaćivane nadoknade.

„Treba sagledati mogućnosti budžeta, koja bi osnovica bila koja bi se isplaćivala. Da li osnovica na koju se obračunavaju porezi i doprinosi za osiguranje po osnovi bavljenja poljoprivredom ili neka druga osnovica i da se onda pristupi izradi predloga Zakona o izmeni i dopuni postojećeg zakona kojim bi se predvidelo i to pravo ženama poljoprivrednicama koje uplaćuju doprinose za PIO“, objašnjava Biljana Hasanović Korać.

U Ministarstvu rada i Ministarstvu zdravlja koja treba da reše sporna pitanja, prošle nedelje niko ko bi o toj temi mogao da razgovara nije bio tu. Poručuju da se na tome radi, ali ne preciziraju kada će poljoprivrednice dobiti ista prava kao i sve zaposlene žene.

Komentara: 0


# radno vreme
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima