Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zavisnici od visine iznad Sićevačke klisure

rss

17.07.2008. Blic

„Blic“ na finalu Evropskog prvenstva u paraglajdingu u Niškoj Banji

Zavisnici od visine iznad Sićevačke klisure

Autor: Boris Vuković | Foto: K. Kamenov | 16.07.2008 - 06:00

Bilo je gusto proteklog vikenda u vazduhu iznad Sićevačke klisure. Bezmalo 150 paraglajdera premrežilo je nebo takmičeći se na Evropskom prvenstvu, a letači su pokušavali da u vazduhu ostanu što duže, prelete što dalje i osvoje titulu evropskog prvaka.

- Kada poletite, tražite termodinamičke talase koji će vas podići visoko, a samim tim i pomoći da preletite što više. Za to postoje razne cake, gledate oblake, pratite ptice koje lebde, a često gledate u zemlju, jer tamo gde je tamnija garantovan je povoljan vetar. To nije nimalo lako, jer morate pronaći vetar koji će dići vašu težinu i još 25 kilograma opreme - priča Željko Ovuka, koji je pre 10 dana oborio rekord u preletu, preletevši 200 kilometara za šest sati.

Pobednička trojka:
Endi Ebi, Greg Blendo i Gomez Lezer

Takmičenje u Niškoj Banji počelo je 15. juna, a finalni dan bio je u nedelju 12. jula. Zbog fantastičnog učinka, šampion je bio poznat i pre finalnog dana, pa su mnogi Francuzu Gregu Blondou čestitali i pre subotnjeg poletanja.
- Bilo je veoma teško, konkurencija je bila žestoka. Srećan sam osvojenim prvim mestom, ali sam i oduševljen Srbijom, pa čak planiram doći ovde i na odmor - priča šampion Blonde, koji je za osvojeno prvo mesto dobio video-kameru. On kroz smešak dodaje da mu se u Nišu najviše sviđaju Nišlijke.
Zoran Petrović Gugi je pilot koji u paraglajdingu ima najveći staž, a prema rečima njegovih kolega, on je jedini pre 1990. godine imao paraglajder.
- Paraglajding smatram šahom u četiri dimenzije. Pored standardne visine, širine i dužine, morate biti tačni u vremenu, jer ako zakasnite ili prerano uđete u vetar, sve je besmisleno. Šah dodajem zato što morate promisliti o svakom potezu, gledati unapred i predviđati prirodu, koja vam je u isto vreme i prijatelj i najljući neprijatelj - priča Zoran Petrović, popularni Gugi, koji je prvi put poleteo 1986. godine, do sada ima skoro 1.00 sati leta, a sebe naziva „zavisnikom od visine“.
Iako mnogi misle da je paraglajding ekstreman sport, mnogi takmičari se često naljute kada ih tako nešto pitate. Mnogi to opravdavaju čestim nesrećama koje se događaju pilotima, najčešće usled sletanja, a ponekad i u vazduhu.
- U trenutku kad poletiš, a topao vazduh ti napuni paraglajder podignuvši te visoko u nebo, ništa ti drugo ne preostaje nego da se nadaš da nećeš biti deo statističkog podatka koji kaže da se svaki peti pilot paraglajdera povredi pri sletanju. Zato je naš pozdrav „Srećno sletanje“ - priča Željko Ovuka.
Neprijatnog iskustva se seća Zoran Labović, Norvežanin srpskog porekla, koji se paraglajdingom bavi osam godina.
- Desilo mi se da mi je jedan kolega prišao previše blizu i zakačili su nam se paraglajderi. Moj paraglajder se potpuno omotao oko njega i padali smo neverovatnom brzinom. Srećom, uspeli smo da izbacimo rezervne padobrane i prošli smo samo sa lakšim povredama!
Iako nije osvojio titulu na Evropskom prvenstvu u Niškoj Banji, Slovenac Urban Valić trenutno je prvi na svetskoj rang-listi.
- Prvi put sam poleteo sam 17 godina i divim se roditeljima što su tada potpisali i na taj način odobrili da se bavim ovim sportom. Poletim i uživam u vazduhu, osetim se slobodno i nezavisno od svih i taj osećaj se ničim ne može platiti niti opisati.


# paraglajding
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima