Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Prelet od Vršca do Lužana

rss

23.06.2008. Željko Ovuka

Prelet od Vršca do Lužana

Juče, 21.juna 08. preleteo razdaljinu od Vršca do sela Lužane, negde između Aleksinca i Niša.

Po OLC-u to je 198,86 km a po rastojanju između dve najudaljenije tačke to je 189km.

let je trajao 6h 01min, visina baze na 2,400m

Dobar pregled leta i track log-a nalazi se na adresi:

www.bogvetra.com

Poleteli smo u 11:52, Dule, Role, Milorad i ja, a malo kasnije Dragan Cipelić, Rasa i Vlada Golić.

Malo smo ispitivali oko starta, Dule i ja smo leteli do aerodroma Vršac, a Role, Mića i Vlada Golić su već krenuli u prelet.

Za njima sam i ja veoma nizak krenuo, a Dule je sleteo.

Mića je sleteo iza sela Straza na ulazu u Jasenovo, tu negde i Vlada, a Role se borio negde severno od B.Crkve.

Kod sela Straža izasao sam u bazu i dogovarao sa Roletom da krenemo u prelet ka Dunavu i dalje.

Posle Dunava smo prisli jedan drugome, Role je bio visi za 300m, i nasao laganu i isprekidanu termiku i izlazi na 1700m. Ja se mučim, maltene vraćam se preko Dunava u Rumuniju da pronađem termiku.

Rekao sam Roletu da ne ide dalje ka jugu jer je bila velika plava rupa već da čekamo kod Srebrnog jezera. Očekivao sam da taj deo uskoro proradi. Nije poslušao, krenuo je i ubrzo izgubio visinu, sleteo kod nekog sela u blizini jezera.

Izlazim posle toga, kako sam i prepostavljao u bazu.

Dalje sam krenuo sam, malo je proradilo južno.

Imao sam ukucan u GPS Čovdin, pa kako bude..

Jak vetar po visini, idem od 55 do 72 km/h. To je dobro za brzinu preleta, ali loše za jakost stubova jer su bili isprekidani i često u kaskadama. Najjača penjanja do 4m

Nisam prilazio Homoljskim planinama, mozda na 10 km zpadno od njih, prolazim Petrovac na Mlavi, Čovdin... vidim da je Dinov rekord tu negde jos malo. Možda još jedan stub do baze i niz vetar i obaram ga.

Medjutim nailaze problemi, jedan ogroman kongestus prestao da radi, velika je senka, zaobilazim ga, gotovo u vetar pa bočno pored njega, tamo nalazim tragove termike i lagano se ponovo vadim ka bazi. Ispred vidim autoput, malo dalje Morava... Stavljam GOTO na Trstenik, jer sam njega jedino imao ovako južno. Prepoznajem Paraćin u daljini i prvu srpsku fabriku stakla.. Vise nemam vezu sa Miloradom koji čeka na Dunavu skelu, pa da krene za mnom i da pokupi Roleta. Vadim telefon i zovem ga, i kažem mu da izađe na autoput ka Paraćinu.

Termika jenjava, mislio sam da će teško biti da se izvučem na dalje, ali uporno vrtim i 0,5 do 1 metar termiku, i u laganom zanosu prelazim po sred Paraćina.

Vrat me boli, grcevi u rukama.. Stizem do Pojata, pa zatim preko grebena na kojem vrtim poslednji stub ovog leta, ugledam u daljini Aleksinac.

Setim se da je u Žitkovcu Srđan, pokušam da ga zovem telefonom ali nema signala.

Vetar je i dalje jak, borim se da sto duže ostanem u vazduhu jer nisam baš želeo da po jakom vetru slećem. I dalje idem preko 70 km/h povremeno. Na 1,500m sam i polako gubim visinu. Dolina ka Aleksincu pomalo radi i ne gubim visinu bog zna koliko. Stizem ka Žitkovcu sa 1000m, i pretpostavka da bi dole mogao vetar biti slabiji pokazala se pogresnom. Prelazim to selo i idem južnije. Mogao sam i do naplatne rampe Niš da stignem, ali sam sada tražio najbolje mesto za sletanje. Umoran i sa velikim bolovima u vratu i leđima, nije mi bilo do toga da jurim 70 na sat na malj visini. Nalazim neku zgodnu livadu, radim spiralu. Grane se povijaju kao lude. Nije svejedno. Sada u vetar idem 0 do 5 km/h, a sleteo sam u rikverc. Ipak sve je ok. Dođoše neka deca, zovem Srđana, on ne veruje. Pokupio me kolima, vodi kući, pa posle dolazi ekipa za retransport. Idemo svi na piće, a zatim na roštilj.

Pozdrav svima!

Željko Ovuka

---

Novi rekord u paraglajdingu

(http://www.rtvpink.com/vesti/vest.php?id=16684)

Reprezentativac Srbije u paraglajdingu Željko Ovuka iz beogradskog aero kluba Ares postavio je novi državni rekord preletevši nešto manje od 200 kilometara, saopštio je danas Vazduhoplovni savez Srbije.

Pilot Ovuka je preleteo 198,89 kilometara na relaciji od Vršca do sela Lužane, koje se nalazi između Niša i Aleksinca.

Član reprezentacije Srbije i trenutno vodeći srpski pilot na svetskoj paraglajding rang listi let je obavio za šest sati.

Prethodni rekord u preletu iznosio je 128 kilometra i postavio ga je Dino Pašalić iz istog kluba u aprilu 2007. godine.

Novi rekord specifičan je ne samo po velikoj razlici u odnosu na prethodni, već i po tome što je veći deo preleta napravljen na nesvakidašnjoj ruti, kojom niko ranije nije leteo.

Ovo mi je odlična uvertira za predstojeće Evropsko prvenstvo u paraglajdingu u disciplini prelet koje se održava u Nišu od 1. do 12. jula. Tamo će se naći najbolji svetski piloti paraglajdera i drago mi je što ću biti u dobroj kondiciji , rekao je novi državni rekorder.


# paraglajding Petrovac na Mlavi
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima