Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Umro Sid Baret, jedan od osnivača grupe Pink flojd

rss

12.07.2006. BBCSerbian.com

Umro Sid Baret, jedan od osnivača grupe Pink flojd

Ako epiteti legendaran, zagonetan i ikona svoje generacije mogu da se pripišu bilo kome, onda je to Sid Baret - briljantan kompozitor, tekstopisac, osnivač, pevač i gitarista grupe Pink flojd.

Kako je grupa postajala poznatija, Baret je sve dublje tonuo u droge - uglavnom LSD - i posle tri godine i samo jednog albuma, doživeo je nervni slom i napustio je grupu.

'Seti se kad si bio mlad....'

Džo Bojd, producent prvog singla grupe, kaže da je droga užasno delovala na Bareta

"Momak bistrog pogleda, pametan, duhovit i vrlo, vrlo seksi, koga sam znao 1966. već sledeće godine bio je sasvim drugi čovek - beživotan. Samo je stajao na bini, nije ni svirao, ni pevao."

Posle nekoliko ekscentričnih solo albuma, Baret se početkom 70'ih godina vratio u porodičnu kuću u Kembridžu, gde je do smrti živeo u potpunoj anonimnosti.

Uprkos relativno kratkoj muzičkoj karijeri, Baret je izvršio veliki uticaj na druge muzičare, uključujući Dejvida Bovija, i, naravno, na svoje drugove iz Flojda, koji su mu posvetili legendarni album 'Wish You Were Here'- 'Želeo bih da si tu' i pesmu "Shine On You Crazy Diamond", sa besmrtnim rečima 'seti se kad si bio mlad i blistao kao sunce'....

Odlazak u legendu

Odlazak iz javnog života uz ovakvu muzičku pratnju Pink Flojda samo je povećao interes javnosti za Bareta - različite selekcije njegovih pesama izdavane su sve do 90'ih godina, a posvećeno mu je stotine internet sajtova.

Agent Pink Flojda rekao da je Baret umro pre nekoliko dana, ne navodeći uzrok smrti, mada se znalo je godinama bolovao od dijabetesa.

Porodica je saopštila da će Baret biti sahranjen uz prisustvo najuže porodice. Preostalih članova Pink Flojda neće biti.


#
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima