Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sestru i brata grom ubio u berbi jagoda

rss

12.06.2007. Toma Todorović (Politika)

Sestru i brata grom ubio u berbi jagoda
Osmogodišnji Miodrag i desetogodišnja Jelena Nedeljković, iz Vukanje kod Aleksinca, stradali u subotu predveče, roditelji preživeli uz lakše opekotine

U selu Vukanja, na padinama Velikog Jastrepca, u aleksinačkoj opštini, preksinoć oko 19.45 časova, dogodila se tragedija kakva se ne pamti. Od udara groma izgubili su život Miodrag (8) i Jelena Nedeljković (10) iz ovog sela visoko u planini, na sredokraći regionalnog puta Aleksinac – Prokuplje. Mališani su stradali u subotu pred sam mrak, kada su sa majkom Draganom, ocem Goranom i dedom Stojanom bili u berbi jagoda. Za tragediju se odmah čulo u celom aleksinačkom Pomoravlju i niškom kraju, gde su zavladali velika tuga i žalost.

Juče su mali Miodrag Miša, đak-prvak i njegova sestrica Jelena, učenica trećeg razreda Osnovne škole u Vukanji, ispraćeni na svoj poslednji put. U dvorištu porodične kuće održano je opelo, kojem su kao i sahrani prisustvovali svi meštani ovog i mnogi iz okolnih planinskih sela, rodbina porodice Nedeljković, nastavnici i učitelji škole i drugarice i drugovi tragično stradalih Miodraga i Jelene.

Među prisutnima muk i neverica. Retko ko progovara. Roditelji, Dragana i Goran i dalje ne veruju kakva ih je tragedija pogodila. Goranov otac Stojan, koji je bio sa njima u voćnjaku, na obodu sela, nadvio se nad dva mala kovčega i čupa kosu sa glave.

Blizak rođak porodice Nedeljković nam je ispričao šta se dogodilo:

– Sve petoro, deda Stojan, Goran, Dragana i deca bili su u berbi jagoda. Oko pola osam počela je da pada lagana kiša, što nije ništa neuobičajeno za naš planinski kraj. Desetak minuta kasnije, međutim, naglo se smračilo, na nebu su iznad sela bili tamni i opasni oblaci, počelo je da seva i grmi. Svi, osim Stojana, koji je bio pedesetak metara uz seoski put, sakrili su se pod jedno drvo na međi sa njivom njihovog suseda. U to drvo udario je grom i sve četvoro, Miša, Jelena, Goran i Dragana popadali su kao pokošeni na zemlju.

Stojan Nedeljković je potrčao do mesta gde su mi bili unučad, snaha i sin i zatekao stravičan prizor. Miodrag i Jelena bili su bez svesti i jedva davali znake života... Sa lakšim opekotinama od udara groma prošli su njihovi roditelji.

Goran je otrčao do prvih kuća u Vukanji i pozvao Dom zdravlja u Aleksincu, a onda sa jednim meštaninom vratio se do njive putničkim kolima. Ubacili su u automobil Miodraga i Jelenu, pošli su sa njima Dragana i Goran. Na sredini puta prema Tešici, u dolini Južne Morave, susreli su vozilo hitne pomoći, koje je krenulo iz Aleksinca prema Vukanji. Nažalost, lekari su konstatovali smrt kod oboje mališana.

Pogibija od udara groma kakva se dogodila u Vukanji kod Aleksinca se ne pamti, ispričali su nam meštani ovog sela juče oko podneva. Vreme podno vrhova planine, kažu, zna začas da se promeni, često grmi i seva, udaraju gromovi, ali daleko od sela. Miodrag i Jelena Nedeljković izgubili su tek započeti život na njivi nadomak samog sela na kraju dana tokom kojeg ni jednog oblačka na nebu nije bilo. A onda se stuštilo...


# Dom zdravlja automobil škole Prokuplje
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima