Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Monstrumu 40 godina robije za smrt devojke

rss

27.04.2007. glas-javnosti.co.yu

Monstrumu 40 godina robije za smrt devojke
Sud utvrdio da je Plut Jasminu Đošić (25) iz Aleksinca, najpre nožem rezao po stomaku i butinama, a onda zaklao

Slovenački državljanin Silvo Plut (39) osuđen je juče na jedinstvenu kaznu zatvora od maksimalnih 40 godina. Naime, Okružni sud ga je osudio na 40 godina zbog svirepog ubistva Jasmine Đošić (25) iz Aleksinca, na sedam godina za pokušaj ubistva Milovana Mladenovića, četiri za razbojništvo nad Milenom Radulović i dve godine za tešku krađu čija je žrtva bio Dragan Savić.

Pošto se prema našem krivičnom zakonodavstvu maksimalno može izreći 40 godina zatvora, nije bilo moguće sabiranje kazni za pojedinačna krivična dela. Istom presudom, Plut je oslobođen optužbe za razbojništvo nad Mihajlom Miloševićem jer nije bilo dokaza da ga je on izvršio.

Srđan Živković, kojeg je optužnica teretila za saučesništvo, oslobođen je svih optužbi. Obojici okrivljenih suđeno je u odsustvu jer se Plut nalazi na izdržavanju zatvorske kazne od 30 godina u Sloveniji zbog ubistva Ljubice Ulčar, dok je Živković u bekstvu. Predsednik sudskog veća sudija Zoran Krstić, istakao je da postoje nesumnjivi dokazi da je Plut izvršio krivična dela za koja je osuđen.

- Na mestu zločina nađeni su materijalni dokazi koji su ukazali na Pluta kao njihovog izvršioca. Tragovi pronađeni na mestu ubistva Jasmine Đošić ukazuju da se devojka s njim borila, te da su tom prilikom njoj spale naočari, a Plutu kapa. DNK analizom peruti nađene u kapi, tragova na opušcima nađenim u kući Milene Radulović i krvi na prozoru Dragana Savića utvrđeno je da se radi o istom čoveku, odnosno o Silvu Plutu - rekao je sudija Krstić.

On je naglasio da je samo najteža propisana kazna primerena delima koje je počinio Plut. "Svi smo zaprepašćeni načinom izvršenja ovog zločina. Reč je o čoveku koji seje smrt gde god se pojavi. Ubistvo Đošićeve izvršeno je na veoma svirep način. Tragovi na mestu zločina pokazuju da je on nju počeo da ubada nožem istovremeno je vukući do mesta gde je zaklao.

Grizao je za stomak, grudi i "pisao" nožem po stomaku i butinama. Mada joj je uzeo torbicu i mobilni telefon to nije mogao da bude osnovni motiv za zločin. Razlog ubistva treba verovatno tražiti u strukturi njegove ličnosti - rekao je Krstić. Otac ubijene devojke Ljupčo Đošić i brat Ninoslav izrazili su nezadovoljstvo što tokom sudskog postupka Plut nije saslušan.

- Očekivali smo da će sud iznaći način da Pluta sasluša o Jasmininom ubistvu. I dalje sumnjamo da je njeno ubistvo naručeno. Zato smo želeli da Plut lično kaže zbog čega je ubio moju ćerku - rekao je Đošić.

Presuda našeg suda će, posle pravosnažnosti, biti prosleđena slovenačkim organima na izvršenje. Međutim, kako je Plutu već izrečena maksimalna zatvorska kazna po slovenačkom zakonodavstvu, presuda niškog Okružnog suda neće moći da bude realizovana.


# ubistvo mobilni telefon Silvo Plut
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima