Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Појава трихинеле

rss

06.12.2012. Јелена Цветковић, Јужне вести

Приликом тестирања узорака меса, у Ветеринарском институту у Нишу, код 2 дивље и једне домаће свиње пронађене су ларве трихинеле.

Ларва трихинеле је изузетно штетна по здравље људи. Дивље свиње уловили су ловци код Власотинца и Ражња, а домаћа свиња пореклом је из једног алексиначког села.

Појава трихинеле

- Сада је период клања свиња и веома је важно да се свињско месо тестира на време. Имали смо случај да је човек тек након обраде меса донео узорак јер му није било добро. После тестирања утврђено је да је месо заражено трихинелом, али већ је било касно јер је неколико људи завршило у болници - каже Соња Николић, руководилац сектора за лабораторијска питања.

Према подацима Института, током прошле године тестирано је 732 узорака меса домаћих и дивљих свиња и сви су били негативни. Ове године до сада је тестирано 498 узорака.

Стручњаци објашњавају да постоје две методе за тестирање меса на трихинелу.

Једна од метода подразумева компресију меса, овај процес траје око 15 минута, али за то се може користити само месо узето са дијафрагме. Цена оваквог прегледа је 403 динара без ПДВ-а. У Институту напомињу да се овим методом може тестирати само месо домаћих свиња.

Други, метод дигестије, је намењен тестирању меса дивљих свиња. Овај процес је сложенији, траје око 2 сата, а његова цена је 1.500 динара.

- Дигестија је обавезна за дивље свиње, али је и од велике користи и код тестирања меса домаћих. Понекад људи не умеју да одвоје дијафрагму или су прасићи мали па дијафрагма може бити и од 2 грама. Овим методом можемо да тестирамо било који део меса са свиње, али су нам потребни узорци већи од 100 грама - објашњава Соња Николић.

Она упозорава да је нарочито важно да се свака свиња тестира јер се месо оболеле и здраве свиње никако не може разликовати по изгледу. Такође, могуће је и да свиње током живота буду заражене трихинелом, али да не показују никакве симптоме.

Радно време Института је од 7:30ч до 14ч, а у овој институцији кажу да уколико донесете узорак меса после радног времена можете да га оставите код портира који ће га доставити лабораторији.


Коментара: 0


# радно време здравље
@ 

[ Додај коментар ]