Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Србија до Токија преко Милвокија

rss

03.10.2009. АП

Грб Србије као лого америчке компаније.
 
 
 
ХАРДИН - На преговоре са властима градића Хардин у Монтани око приватизације локалног затвора, који су одржани овог понедељка, представници  компаније Американ Полис Форс (АПФ), која се бави услугама приватног обезбеђења, дошли су у црним џиповима на којима су била видно истакнута званична обележја Републике Србије.
 
 

Фото: АП 

Преговори са властима овог града око приватизације затвора "Тwо риверс" ушли су у завршну фазу, а  потписивање уговора се очекује наредних дана. Вест о улагању 27 милиона долара у америчку затворску индустрију пренели су ЦНН, НБЦ и ЦБС Њус, а чланак Асошијетед Преса (АП) посебно се осврнуо на порекло ове компаније, истакавши да се њено оснивање временски подудара са предлогом власти у Хардину о премештању заробљеника из Гвантанама у локални затвор, који је празан пошто је изграђен пре две године и чије би активирање требало да помогне локалној економији.




Према наводима АП-а помента компанија запошљава 28 људи у САД и преко 1600 широм света. На сајту ове компаније као главни послодавац наведена је америчка Влада, међутим новинару АП је од стране званичника америчке Владе саопштено да ни један уговор са овом компанијом није регистрован у федералној бази података, уз примедбу да тајновитост представља редовну праксу у раду фирми које се баве питањима безбедности. Као услуге које пружа, АПФ на свом сајту наводи различите делатности од спасавња талаца, пратње конвоја кроз Ирак до трговине биолошким и нуклеарним оружјем.
 
Решење недоумице око употребе српских званичних инсигнија од стране приватне америчке компаније наговестио је новинар Асошијетед Преса у разговору са униформисаним представником АПФ-а, у калифорнијском седишту у Санта Ани. Човек који се представио само као капетан Мишел, изајвио је за себе да је натурализовани Американац црногорског порекла.
 
Много важнија питања остала су без одговора пошто је представник одбио да пружи информације о извору новца којим је компанија основана, као и о пореклу затвореника, будући да у тренутку преговора око приватизације затвора у Монтани, нико од федералних или локалних званичника није желео да потврди најаву АПФ-а о преузимању  људи осуђених на издржавање затворских казни.
 

Фото: АП
Адвокат АПФ-а Мазиар Мафи  описао је АПФ као недавно формирану испоставу много веће компаније, основане 1984, која се такође бави пословима безбедности, одбивши међутим да именује фирму оснивача као и да наведе изворе из којих ће се финансирати њена затворска делатност. Кредибилитет компаније потврдио је и градоначенлик Хардина, Алберт Петерсон, рекавши да је поверење обострано и да сматра како је понуда АПФ озбиљна. Градоначелник такође није желео да каже која је фирма оснивач АПФ, додавши: "Ако желите да сазнате од чијег новца се финансира АПФ, то свакако нећете сазнати од мене".
 
Грб Републике Србије присутан на униформама, возилима као и на званичном сајт АПФ корпорације, према реаговањима читалаца на  порталу локалне ТВ станице Кулр8, као и широм америчке интернет популације изазвао је забринутост, пре свега због Обаминог наставка Бушове политике ангажовања приватних компанија као подизвођача америчке Владе, односно приватизације безбедносног сектора.
 
Забринутости су свакако допринеле недавне оптужбе за кријумчарење оружија, мучење и убијање цивила у Ираку као и конгресна истрага против једне од највећих компанија за обезбеђење - Блеквотер, са којом је АПФ доведен у посредну везу на више независних форума и блогова.
 
Ерозија грађанских права и слобода после доношења Патриотског и Хоумленд Секјурити Акта, искуство из атуелних ратова и ангажовање приватних фирми од стране Стејт Департмента на прикупљању личних података о грађанима САД, учинили су просечног Американца крајње подозривим према свакој компанији која себи присваја традиционална овлашћења државе, а посебно када за тај посао ангажује стране држављане.
 

Прилог локалне телевизије Кулр8

http://www.youtube.com/watch?v=kBjw0dlgql4&feature=player_embedded

 


# Србија сајт
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима