Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

75-та годишњица формирања Озренског народноослободилачког партизанског одреда

rss

04.08.2016. Милан Милојевић

Пригодним комеморативним скуповима и полагањем цвећа на спомен обележја у Доњем Љубешу и Липовцу обележена је 75-та годишњица формирања Озренског народноослободилачког партизанског одреда.

75-та годишњица формирања Озренског народноослободилачког партизанског одреда

29. јула 1941. године на обали Јужне Мораве код Доњег Љубеша одржан је састанак водећих комуниста овог дела Србије на коме је донета одлука да је дошло време да се формирају партизански одреди - Озренски и Топлички што би био и почетак оружаног отпора против фашистичког окупатора и његових помагача. Састанком је руководио Станимир Вељковић Зеле, а између осталих присуствовали су Јелка Радуловић, Драгомир Костић Кољка и Стојан Живковић Столе. 

Тим поводом делегације МЗ Доњи Љубеш, Општинског одбора СУБНОР-а Алексинац, Удружења пензионера и Савеза резервних војних старешина као и потомака палих бораца положиле су цвеће на спомен обележје Љубешка скела и спомен бисту Драгомиру Костићу Кољки. 

Одлуке са овог састанка реализоване већ 2. августа 1941. године. На планини Озрен, изнад Липовца, формиран је Озренски народноослободилачки партизански одред. Окупљање бораца на Озрену почело је још у другој половини јула када је група од десетак родољуба са оружјем отишла у планину. Њима су се придружиле две групе родољуба из ражањског, моравског и алексиначког среза. Тог 2. августа 1941. године Одред је бројао 25 бораца. За првог команданта одређен је Радоје Вујошевић Риста судија среског суда у Алексинцу а први политички комесар био је Алекса Маркишић Павле. Одред је деловао до 10. априла 1943. године, кроз њега је прошло 310 бораца а дао је и 7 народних хероја. 

Делегације МЗ Липовац, Општинског одбора СУБНОР-а Алексинац, Савеза резервних војних старешина, покрета социјалиста и ПУПС-а полошиле су цвеће крај спомен чесме у центру Липовца и спомен обележја на месту погибије бораца Озренског одреда из Липовца. Делегације су обишле и спомен воденицу где је током Другог светског рата радила партизанска штампарија.


# Липовац Доњи Љубеш Озренски одред партизани други светски рат
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима