Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

O paraglajdingu

rss

13.08.2006. www.yupg.com

Paraglajding je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da ostvarite svoj san o letenju.
 Ovaj sport se intezivno razvija i  širi u poslednjih petnaest godina i sve više uzima maha u sportskom  vazduhoplovstvu i outdoor  aktivnostima.
Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva  ogromna
finansijska sredstva i vreme što je u današnje vreme nešto što se  i najmanje ima. U ovom sportu ne postoje komplikovane procedure, zakoni, duge i naporne obuke i sve ono što ubija zadovoljstvo, spontanost i slobodu letenja. Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i malo slobodnog vremena a ono što dobijate je mogućnost velikih avantura, putovanja, izazov i pogled na neverovatne lepote predela iznad kojih letite.




A šta ako se bojim visine?

Prvo i osnovno, svi imaju strah od visine, to je nešto prirodno kao i svaki strah od nepoznatog. Ako vam neko kaže da se nikad nije uplašio leteći verovatno ne govori istinu ili nije normalan. Čak i iskusan pilot doživi strah tokom leta kada uslovi za letenje nisu optimalni i to će vas uvek pratiti u ovom sportu. U početku taj strah je mnogo jači i intezivniji, ali vremenom ćete se sigurno naviknuti i sve više ćete uživati u lepoti slobodnog letenja. Želja za letenjem je uvek jača od straha. U stvari, strah je čak i veliki prijatelj svakog pilota jer će vas on uvek sprečavati da pomerate granice van vaših mogućnosti i veštine. Strah je vaš prijatelj!

Kako se leti paraglajderom?

U ovom sportu vi ne iskačete iz aviona kao što se često pomisli. Jedino vam treba oprema koja se lako pakuje u jedan ranac (oko 15kg težine) i neki vid prevoza do najbližeg brda. Ako želite možete i da prošetate do prve livade i poletite.
Kada nađete odgovarajuću lokaciju treba vam manje od deset minuta da se spremite i posle nekoliko koraka vi ste vazduhu.
Izgleda neverovatno ali to jeste tako jednostavno!Nema potrebe za aerodromima ili bilo kakvom drugom komplikacijom. Vi ste onaj koji odlučuje gde i kada ćete da poletite! A kada odlučite da odete na sletanje možete da izaberete i najmanju livadu i na nju da sletite!
Da li može jednostavnije od ovoga?




 
Koliko se visoko može leteti paraglajderom,
 koliko dugo i koliko daleko?

Sve ovo zavisi od vremenskih uslova, ali se može ostati u vazduhu i po nekoliko sati, ići nekoliko hiljada metara u visinu i preletati nekoliko stotina kilometara (svetski rekord je oko 400km).
Paraglajder je letelica kao i jedrilica, i isto kao i ona u paraglajdingu se koriste sile vetrova da se ostane u vazduhu i da se ide što više i dalje.
 Kada su uslovi optimalni možete da poletite sa brda od nekoliko desetina metara a da se na kraju nađete na preko 3000m. Sve je moguće u ovom sportu i granice se konstantno pomeraju.  Leta 2003. po prvi put u istoriji, grupa paraglajderista je poletela iz podnožja Mon Blana (najviši vrh Evrope) i posle sat vremena leta sleteli na vrh planine! Sat vremena posle sletanja na vrh planine oni su pili čaj u Šamoniju! Postoje planovi da se na sličan način osvoje i drugi
vrhovi planina.



Obuka

Obuka se vrši postupno i sa manjih visina, tako se učenik polako navikava na visinu i uči osnovne tehnike letenja. Visina se postupno povećava kako učenik napreduje. U praksi je moguće da se izvode prvi visinski letovi (par stotina metara) još tokom prvog dana obuke ali poželjnija je postupnija obuka. Ipak uvek postoji mogućnost da se prvi letovi izvedu u
tandem paraglajderima koji imaju mogućnost da nose dve osobe.
Tako ćete na najbezbedniji način sa instruktorom da doživite prvi let.



Bezbednost

Ovo je uvek važno pitanje i ma koliko to zvučalo čudno ovo je veoma bezbedan sport. Ipak ta bezbednost primarno zavisi od samog pilota. Ogroman procenat nesreća koje su se desile su uzrokovane ljudskim faktorom, dakle - do otkaza opreme gotovo i ne dolazi. Sam pilot je onaj koji odlučuje u kojim uslovima leti i da li su oni optimalni za njegovo iskustvo. U ovom sportu nema mesta za sujetu i dokazivanje i dokle god ste toga svestni uživaćete u lepoti slobodnog letenja.



 

Mogli bi da  napišemo knjige o ovom sportu, ali dok sami ne dođete da probate ovaj sport nikada nećete shvatiti šta propuštate. Doživećete neverovatnu slobodu,  leteti zajedno sa pticama,  preletati prelepe predele, putovati i steći prijatelje gde god sletite.




 


spacer








# параглајдинг
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима