Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Прелет од Вршца до Лужана

rss

23.06.2008. Жељко Овука

Прелет од Вршца до Лужана

Јуче, 21.јуна 08. прелетео раздаљину од Вршца до села Лужане, негде између Алексинца и Ниша.

По ОЛЦ-у то је 198,86 km а по растојању између две најудаљеније тачке то је 189km.

лет је трајао 6h 01min, висина базе на 2,400m

Добар преглед лета и track log-а налази се на адреси:

www.bogvetra.com

Полетели смо у 11:52, Дуле, Роле, Милорад и ја, а мало касније Драган Ципелић, Раса и Влада Голић.

Мало смо испитивали око старта, Дуле и ја смо летели до аеродрома Вршац, а Роле, Мића и Влада Голић су већ кренули у прелет.

За њима сам и ја веома низак кренуо, а Дуле је слетео.

Мића је слетео иза села Страза на улазу у Јасеново, ту негде и Влада, а Роле се борио негде северно од Б.Цркве.

Код села Стража изасао сам у базу и договарао са Ролетом да кренемо у прелет ка Дунаву и даље.

После Дунава смо присли један другоме, Роле је био виси за 300m, и насао лагану и испрекидану термику и излази на 1700m. Ја се мучим, малтене враћам се преко Дунава у Румунију да пронађем термику.

Рекао сам Ролету да не иде даље ка југу јер је била велика плава рупа већ да чекамо код Сребрног језера. Очекивао сам да тај део ускоро проради. Није послушао, кренуо је и убрзо изгубио висину, слетео код неког села у близини језера.

Излазим после тога, како сам и препостављао у базу.

Даље сам кренуо сам, мало је прорадило јужно.

Имао сам укуцан у ГПС Човдин, па како буде..

Јак ветар по висини, идем од 55 до 72 km/h. То је добро за брзину прелета, али лоше за јакост стубова јер су били испрекидани и често у каскадама. Најјача пењања до 4m

Нисам прилазио Хомољским планинама, мозда на 10 km зпадно од њих, пролазим Петровац на Млави, Човдин... видим да је Динов рекорд ту негде јос мало. Можда још један стуб до базе и низ ветар и обарам га.

Медјутим наилазе проблеми, један огроман конгестус престао да ради, велика је сенка, заобилазим га, готово у ветар па бочно поред њега, тамо налазим трагове термике и лагано се поново вадим ка бази. Испред видим аутопут, мало даље Морава... Стављам ГОТО на Трстеник, јер сам њега једино имао овако јужно. Препознајем Параћин у даљини и прву српску фабрику стакла.. Висе немам везу са Милорадом који чека на Дунаву скелу, па да крене за мном и да покупи Ролета. Вадим телефон и зовем га, и кажем му да изађе на аутопут ка Параћину.

Термика јењава, мислио сам да ће тешко бити да се извучем на даље, али упорно вртим и 0,5 до 1 метар термику, и у лаганом заносу прелазим по сред Параћина.

Врат ме боли, грцеви у рукама.. Стизем до Појата, па затим преко гребена на којем вртим последњи стуб овог лета, угледам у даљини Алексинац.

Сетим се да је у Житковцу Срђан, покушам да га зовем телефоном али нема сигнала.

Ветар је и даље јак, борим се да сто дуже останем у ваздуху јер нисам баш желео да по јаком ветру слећем. И даље идем преко 70 km/h повремено. На 1,500m сам и полако губим висину. Долина ка Алексинцу помало ради и не губим висину бог зна колико. Стизем ка Житковцу са 1000м, и претпоставка да би доле могао ветар бити слабији показала се погресном. Прелазим то село и идем јужније. Могао сам и до наплатне рампе Ниш да стигнем, али сам сада тражио најбоље место за слетање. Уморан и са великим боловима у врату и леђима, није ми било до тога да јурим 70 на сат на маљ висини. Налазим неку згодну ливаду, радим спиралу. Гране се повијају као луде. Није свеједно. Сада у ветар идем 0 до 5 km/h, а слетео сам у рикверц. Ипак све је ок. Дођоше нека деца, зовем Срђана, он не верује. Покупио ме колима, води кући, па после долази екипа за ретранспорт. Идемо сви на пиће, а затим на роштиљ.

Поздрав свима!

Жељко Овука

---

Нови рекорд у параглајдингу

(http://www.rtvpink.com/vesti/vest.php?id=16684)

Репрезентативац Србије у параглајдингу Жељко Овука из београдског аеро клуба Арес поставио је нови државни рекорд прелетевши нешто мање од 200 километара, саопштио је данас Ваздухопловни савез Србије.

Пилот Овука је прелетео 198,89 километара на релацији од Вршца до села Лужане, које се налази између Ниша и Алексинца.

Члан репрезентације Србије и тренутно водећи српски пилот на светској параглајдинг ранг листи лет је обавио за шест сати.

Претходни рекорд у прелету износио је 128 километра и поставио га је Дино Пашалић из истог клуба у априлу 2007. године.

Нови рекорд специфичан је не само по великој разлици у односу на претходни, већ и по томе што је већи део прелета направљен на несвакидашњој рути, којом нико раније није летео.

Ово ми је одлична увертира за предстојеће Европско првенство у параглајдингу у дисциплини прелет које се одржава у Нишу од 1. до 12. јула. Тамо ће се наћи најбољи светски пилоти параглајдера и драго ми је што ћу бити у доброј кондицији , рекао је нови државни рекордер.


# параглајдинг Петровац на Млави
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима