Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Телевизија добила фреквенцију, радио на чекању

rss

24.11.2007. З. Миладиновић

После 40 година постојања започела приватизација алексиначке "Речи радника"

Алт телевизија из Алексинца ових дана добила је локалну фреквенцију, а очекује се да исту дозволу за емитовање програма добије и Алт радио, који је саставни део Алт канала. Одлука Републичке радиодифузне агенције о додели ове фрекфенције стигла је на почетку приватизације ове медијске куће, која је годинама била на општинском буџету.


Јавно предузеће "Реч радника" зачето је 60-их година формирањем фабричког листа "Реч рудара". Клуб самоуправљача је 1967. године формално основао алексиначке новине "Реч радника". Оне су 1990. године прерасле у новинско-издавачку установу чији је оснивач општина Алексинац. Касније јој је "придодат" Алт канал, односно радио и телевизија.

- Ушли смо у процес аукцијске приватизације, која се убрзано припрема. Нисам сигуран да је то добро решење, није свака приватизација обавезно добра, не треба у такав процес ићи по сваку цену. Наш нови власник могла би да постане нека политичка странка, или "незналица" којој није стало до медија, јер, како се то обично каже, данас свако има паре. До сада смо били "друштвени", под контролом општине, али смо се трудили да останемо професионални, тако да смо на последњој седници Скупштине општине добили похвале и од власти и од опозиције. Задржавање тог статуса, који је, по мом мишљењу, најбољи за нашу кућу, не би ни убудуће могао да угрози нашу професионалност, ако ни због чега другог, оно зато што су данас на власти коалиције, односно више странака, а не један центар моћи. Уосталом, и ја сам нестраначка личност - каже Слободан Јовановић, директор јавног предузећа "Реч радника", које се бави новинско-издавачком, радиодифизном и телевизијском делатношћу, тако да осим Алт телевизије и радија формално има и новине "Реч радника" (које не излазе). Јовановић такође оцењује да би приватизација могла да угрози свеобухватно информисање, посебно о културним догађањима у општини, за које будући власник не би морао да има посебан интерес. Он каже да Алт телевизија, на пример, редовно прати дечије представе, изложбе слика или промоције Клуба књижевника, али да ће се нови власник вероватно пре определити за комерцијалне прилоге него за културу у којој, по правилу, нема пара. Штета по градски живот биће утолико већа, каже, уколико се зна да је Алт телевизија једина телевизијска кућа у Алексинцу.

Он још каже да ће општинско јавно предузеће "Реч радника" на аукцији моћи да се купи "за мале паре", јер нема своју имовину (осим технике). - Нисам сигуран да ће се на прави начин вредновати наш највећи капитал - неколико милиона страница листа "Реч радника", на којима је забележена историја Алексинца, али и наши људи, који су увек највеће богатство - каже, додајући да кућа има 35 запослених, а да Алт телевизија покрива 80 одсто Алексинца и његове околине.

http://www.danas.co.yu/20071124/vojvodina1.html#7


# општина Реч радника
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима