Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Rat zbog izvorišta mineralne vode

rss

29.06.2006. Borislav Dodoš (Glas Javnosti)

Srbislav Popović (64), otkrio na području sela Lipovica i Katun, kod Aleksinca, bogatu žilu mineralne vode izuzetnog kvaliteta, ali je Kocić njegove izvore, na osnovu lažne dokumentacije prodao dvojici biznismena za milion evra

ALEKSINAC - Srbislav Popović (64) iz Aleksinca, penzionisani potpukovnik bivše VJ i pasionirani geolog ni sanjao nije da će ga decenijska ljubav prema vulkanskim stenama i podzemnim vodama dovesti na sam rub propasti. Bivši inženjerski oficir otkrio je na području sela Lipovica i Katun, nadomak Aleksinca, bogatu žilu mineralne vode izuzetnog kvaliteta, kupio veliki komad zemlje i izbušio tri izvora, a onda se, kako tvrdi, na njegov imetak nameračio izvesni beogradski "biznismen" Zoran Kocić, ali i još neki. Sada se oko vlasništva nad izvorima vodi pravi "rat" u kome umesto oružja "sevaju" falsifikovana dokumenta.

- Žilu ove vode pratio sam od izvora u selu Lomnica, ispod planine Jastrebac kod Kruševca. Pročitao sam da je voda sa tog izvora dobila prve nagrade za kvalitet u Londonu 1906. i u Liježu naredne. Zainteresovao sam se za tu priču i počeo sa istraživanjima. Prateći žilu došao sam do sela Lipovice i Katuna. Bio sam siguran da je baš tu bogato podzemno vrelo, pa sam na neviđeno kupio više od 40 ari zemlje.

U Nišu sam prodao stan da bih mogao da kupim zemlju, platim izradu projekta i pribavljanje dozvola za gradnju objekata. Uradio sam dve istražne bušotine od po 40 metara i jednu eksploatacionu od 94 metra, čiji je kapacitet oko 10 litara u sekundi. Kada je urađena prva samoizlivna bušotina, dnevno je isticalo više od 30 tona vode. Meštani okolnih sela počeli su da je svakodnevno koriste i ubrzo uočili njeno lekovito svojstvo. Pročulo se da leči gastritis, čir na želucu i razbija kamenje u bubrezima i žuči, pa su ovde pohrlili ljudi iz Niša, Pirota, Kruševca ali i Beograda. Kocić je za ove izvore saznao od rođaka koji i danas vodi knjigovodstvo u firmi mojih sinova "Dizoprom" i početkom jula prošle godine došao je u Aleksinac sa ponudama - kaže Srbislav.

VRŠIO PRITISAK NA POPOVIĆA
On navodi da se Kocić predstavio kao uspešni biznismen, svetski čovek i ugledni bankar koji radi kreditne linije iz inostranstva i ponudio da zakupi izvore na godinu dana, na šta Popovići nisu pristali. Onda je predložio ortakluk rekavši da će za 75 odsto vlasništva u zajedničkoj firmi uložiti oko 700.000 evra i dogovor je pao. Kocić je, prema rečima našeg sagovornika, rekao da čeka kredit i da će po prijemu novca odmah početi sa ulaganjima. Međutim, iako od obećanih para nije uložio ni dinar, Kocić je već u oktobru zahtevao od Popovića da mu prizna pravo vlasništva nad polovinom placa i upiše ga u katastar, što je ovaj odbio. Pritisci na Popovića da to ipak uradi nastavili su se do decembra, kada je Kocić obavestio svoje partnere da odustaje od kredita jer je nepovoljan i najavio da će svojim sredstvima finansirati deo radova.

- Preuzeo je na sebe da uradi pripremu marketinga za prodaju vode, pa smo mu dali dokumenta preduzeća, kako bi izradio sajt, vizitkarte, logotip buduće zajedničke firme i otvaranje deviznog računa. Međutim, umesto dogovorenog, Kocić je samovoljno izradio kopiju pečata "Dizoproma" i bez naše saglasnosti počeo da zaključuje razne poslove. Da se bavi prevarama saznali smo tek kada su nas pozvali iz beogradske agencije "Luka" i pitali da li naše preduzeće radi kreditne linije iz inostranstva. Negirali smo bilo kakvu vezu sa tim poslom i klupko je delimično počelo da se odmotava - nastavlja Srbislav.

I KLIČKOVIĆ ZAINTERESOVAN

Gojko Kličković, bivši premijer Republike Srpske, uhapšen pre tri dana u Beogradu, a na osnovu poternice RS, zbog zloupotreba položaja i falsifikovanje dokumenata takođe se polakomio na Srbislavove izvore mineralne vode. Prema Popovićevoj priči, Kličković i Zoran Kocić zajedno su došli u Aleksinac i tada je napravljen predugovor o zajedničkom finansiranju postrojenja za eksploataciju mineralne vode, ali nije potpisan i overen. Desetak dana kasnije Kocić je doneo ugovor sa svojim i Kličkovićevim potpisima, ali od zajedničkog posla opet nije bilo ništa. Kako Popović tvrdi, Kličković je kasnije zvao i objašnjavao da je njegov potpis na ugovoru falsifikovan.

Olga Marković, advokat u agenciji "Luka" ispričala je da se Kocić obratio toj agenciji, predstavio kao zastupnik beogradske firme za razvoj informacionih sistema i finansijski inženjering "Data kjubek", vlasništvo izvesne Slavice Purišić i ponudio "Luki" da se uključi u posao sa ino kreditima tako što će putem oglasa nalaziti zainteresovane klijente.
- Pristali smo na saradnju, da bi posle nekoliko dana Kocić došao i obavestio nas da više ne radi za "Data kjubek", već za aleksinački "Dizoprom", ponudio nam tri odsto od depozita svakog klijenta kojeg nađemo i zamolio nas da u prostorijama naše agencije održi nekoliko promocija te kreditne linije, odnosno inostrane bankarske garancije do milion evra za koju je samo potreban depozit od dva odsto. Na oglas se javilo više od 500 ljudi, a na prezentaciju je došlo oko 30. Biznismeni Miša Prvulović iz Knjaževca i Zoran Simić iz Kuršumlije u cugu su pristali na uslove i posle nekoliko dana doneli depozit za bankarske garancije na 500.000, odnosno na 600.000 evra. Kocić je uzeo novac i obećao ovoj dvojici da će posao biti okončan najkasnije za 45 dana.

Pošto je dogovoreni rok odavno prošao Prvulović i Simić počeli su da nas zivkaju jer sa Kocićem nisu mogli da stupe u vezu. Posumnjali smo na prevaru i odmah pozvali firmu "Dizoprom", pošto je Kocić pečatom tog preduzeća overio priznanice za primljeni novac. Čim je Srbislav video te priznanice, odmah je rekao da je pečat falsifikovan i da se razlikuje od originala. Istog trenutka sam zvala Kocića i zahtevala da nam dokaže da je primljeni novac zaista uložio kao depozit za bankarske garancije. Pošto to nije hteo da uradi, "Luka" je podneo krivične prijave protiv njega, Slavice Purišić, vlasnika "Data kjubek" i Kocićeve sekretarice Irene Pavlović jer je ona odgovarala na pozive klijenata i sve vreme ih lagala o kretanju svoga šefa - rekla je Markovićeva.

FALSIFIKOVAO PEČAT FIRME

Prema rečima Popovića, Kocić je od tog trenutka bio u nokdaunu i krenuo je da se vadi tako što je srljao iz prevare u prevaru. Pošto od bankarskih garancija nije bilo ništa, dvojici opelješenih biznismena počinju da sve više pritiskaju Kocića i da traže povraćaj uloženog novca. Umesto da im vrati depozit Kocić im je rekao da je postao većinski vlasnik i predsednik UO "Dizoprom" i umesto novca im ponudio udeo u eksploataciji mineralne vode, na šta su ova dvojica odmah pristala. U međuvremenu Kocić je falsifikovanim pečatom "Dizoproma" sa nekoliko osoba zaključio ugovore o raseljavanju sa lokacije u Južnom bulevaru i obećao im useljenje u nove stanove uz doplatu. Takav jedan ugovor olakšao je izvesnog Fetaji Ramadana za 10.000 evra, a "Dizopromu" natovario porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od skoro 600.000 dinara.

Kocić je takođe, falsifikovao prijavu za promenu podataka o vlasničkoj strukturi preduzeća "Dizoprom" i bez ikakvog ugovora predao je Agenciji za pravne subjekte Srbije. Na volšeban način, već nakon pet dana Agencija je donela rešenje po tom predmetu, pa je Kocić postao većinski vlasnik tog preduzeća sa 82,94 odsto kapitala, ali bez ijednog uloženog dinara u tu firmu. Kocić se pohvalio Popovićima da je rešenje dobio preko veze, a kada su oni videli šta je sve mimo dogovora i overenog ugovora izmenio, presavili su tabak i podneli krivične prijave protiv njega, kao i direktora i odgovornih osoba u Agenciji. U sudskim fiokama trenutno se kiseli šest krivičnih prijava protiv Zorana Kocića. I pored svih nastojanja da čujemo i njegovu stranu priče to nismo mogli da uradimo jer je broj njegovog mobilnog telefona danima bio nedostupan.


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима