Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Анкета: Које писмо користити на сајту

rss

28.04.2007.

Писмо
Које писмо треба бити главно на овом сајту?
 
 
 
 

Коментара: 8


# ћирилица
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 28.04.2007.
  Званичан језик и писмо је ЋИРИЛИЦА.
  Не треба ни питати ни писати другачије, да би били оно што јесмо. Не треба ни толерисати неки RECENT, јер је то почетак и начин, да се оправда нарушавање аутентичног Алексинца.

 • (+0) (-0)

  Zoran 28.04.2007.
  Зашто неко не преведе тај RECENT, па да свима буде разумљив, или је написан само за освајаче, робове и подгузне муве?

 • (+0) (-0)

  agvozden 28.04.2007.
  Zašto ne napišeš neki drugi komentar nego kopiraš isti?
  Mislim, fond reči... ;)

 • (+0) (-0)

  Zoran 28.04.2007.
  Може и овако...
  Алексинац је ваљда нај више бомбардован град у Србији. На њега је The банда изручила пуно радиоактивног отпада, хемикалија и разорних бомби. И сада им неко на силу намеће тај накарадан језик, који не разумеју ни Саксонци, него морају да спелују. Значи имамо накарадан језик, који се силом и перфидним начинима намеће, као неопходан. Ко га прихвата и зашто? У главном имају изговор, али кичму и образ не.
  Јел сада јаснније?

 • (+0) (-0)

  ksrtrnjane 13.06.2007.
  Овде су наведене најчешће предрасуде, ставови и питања везана за нашу ћирилицу, као и одговори на њих.

  Сви пишу латиницом
  Нетачно. Нетачно. Латинично писмо користе скоро сви западни и централноевропски народа, као и многи други који свој идентитет проналазе у западноевропској културној баштини (латинска и Северна Америка, делови Африке, делови Азије …). Међутим, већина народа у свету не пише латиницом (од земаља које су припадале византијском и исламском културном кругу, па све до Кине и Јапана). Тачније, становништво којем латиница није матично писмо износи преко 60% светске популације.

  Странци не разумеју ћирилицу
  Нетачно. Странци у највећем броју случајева не разумеју српски језик. Текст на српском језику исписан латиницом једнако је неразумљив странцу који не зна српски језик као исти тај текст исписан ћирилицом.
  Размислите: који би текст странцу био најразумљивији: под а, б или в?

  а) Добро дошли б) Добро дошли в) Welcome

  Такође, имамо пример Грчке, која свако године угости милионе иностраних туриста, па опет нико од Грка не пише грчки језик латиничним писмом.

  Латиница је технички савршеније писмо
  Углавном нетачно. Једина је предност латинице што заузима мање простора (и до 20%), што је нарочито важно код прелома часописа, мада се и овај проблем може решити. Са друге стране, ћирилични принцип "један глас за један знак" знатно олакшава писање, као и читање текстова написаних ћирилицом. Насупрот томе, неке, доста честе комбинације латиничних слова, знатно отежавају читкост. На пример, комбинација латиничног "рн" - rn личи на "м" - m. Безсерифна латинична слова "И" и "л", тако на пример: "Или" - Ili, "Илић" - Ilic.

  Са ћирилицо

 • (+0) (-0)

  ksrtrnjane 13.06.2007.
  Са ћирилицом не можемо у Европу
  Нетачно. Ћирилица је последња ствар која ће спречити наш улазак у Европску унију. Да подсетимо да је Грчка члан ЕУ-а, а да се није одрекла свог језика и свог писма. Штавише, грчко писмо се налази на новчаницама нове европске валуте евро.
  ЕУ је 1996. Године донела "Програм за промоцију језичке различитости", по којем сви народи Европе имају право да са својим језиком и писмом улазе у актуелне процесе економске, политичке, привредне и културне интеграције.
  Такође, све битне стране речи у оригиналу нпр. енглеске не можемо писати "српскохрватском" односно хрватском латиницом (нарочито не словима "s", "c", "c", "d", "dz", "z"), него су нам потребна слова "q", "w", "x", "y"…

  Ћирилица се не може користити на рачунарима
  Нетачно. Сваком рачунару који има Виндоуз (Windows) уграђена је подршка за све европске језике и писма, укључујући и српски језик и српску ћирилицу. Под подршком се подразумева унос и приказивање текста на ћирилици, писање и читање електронске поште на ћирилици, прегледање Интернет локација са ћириличним садржајима…

  Наш језик морамо писати латиницом због интернационалних симбола, мерних јединица и слично
  Нетачно. Интернационалне ознаке и симболе утврђују одговарајуће међународне организације. Највећи део симбола из свих области људске делатности су из енглеског, латинског и грчког језика. Тако су поред латиничних слова и ознака у употреби скоро сва слова грчке азбуке. И поред тога, ником нормалном не пада на памет да нас тера да пишемо грчким писмом.

  Инсистирање на службеној употреби ћирилице угрожава права наших суграђана који су других националности
  Нетачно. Наши суграђани припа

 • (+0) (-0)

  ksrtrnjane 13.06.2007.
  Инсистирање на службеној употреби ћирилице угрожава права наших суграђана који су других националности
  Нетачно. Наши суграђани припадници других националности своја права по овом питању остварују употребом свог језика и писма (нпр. мађарског, румунског…), а никако употребом српског језика писаног "српскохрватском", односно хрватском латиницом.

 • (+0) (-0)

  ksrtrnjane 13.06.2007.
  У неким српским крајевима не сме правити шала са капом или, не дај Боже, да некоме скинете капу с главе. За то би се потезао и - нож.
  „А зашто?“- „Зато што послије капе на ред долази људска глава.“

  Коме још није јасно зашто су неки против ЋИРИЛИЦЕ?


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима